Hyppää sisältöön

Journalistiliitto valittaa korkeimpaan oikeuteen Sanomien avustajien sopimuksista

Markkinaoikeus hylkäsi tällä viikolla Journalistiliiton tekemän valituksen Sanoma Newsin avustajilleen tarjoamasta sopimuksesta. Journalistiliitto on yhä eri mieltä sopimuksen kohdista, jotka koskevat tekijänoikeuksia, palkanmaksun ajankohtaa ja avustajan korvausvastuuta. Liitto valittaa asiasta korkeimpaan oikeuteen.

Kiistaa on erityisesti sopimuksen kohdasta, jonka mukaan freelancerit luovuttavat Sanomille myymiensä töiden taloudelliset oikeudet Sanoma-konsernille ilman lisäkorvausta.

Lisäksi Journalistiliitto valittaa sopimuksen kohdasta, jonka mukaan freelancer saa oikeuden rahasuoritukseen vasta, kun aineisto hyväksytään julkaistavaksi, ei silloin, kun valmis aineisto on hyväksytty.

Kolmas kiistelty sopimusehto laajentaa avustajan vastuuta Sanoma Newsiin kohdistuvista korvausvaateista.

Markkinaoikeus katsoi keskiviikkona antamassaan päätöksessä, että sopimusehdot eivät ole kohtuuttomia ja hylkäsi Journalistiliiton tekemän valituksen. Samalla kumottiin markkinaoikeuden kesäkuussa antama väliaikainen kielto tarjota sopimusta. Kielto koski vain sopimuksen tekijänoikeuspykälää, mutta Sanoma ei vaatinut asian käsittelyn ollessa kesken sopimuksiin muitakaan kiistellyistä ehdoista.

Journalistiliitto valittaa

Journalistiliitto päätti tänään hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta. Liiton työehtoasiamiehen Petri Savolaisen mukaan markkinaoikeuden päätös oli yllättävä.

Savolainen katsoo, että freelancerin korvausvastuuta koskeva ehto on kohtuuton erityisesti sopimuksiin sisältyvän tekijänoikeuksien luovuttamisehdon valossa. Kun tekijä on luovuttanut juttunsa taloudelliset oikeudet, hän ei tiedä, missä kaikkialla sitä käytetään.

.
.