1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Nokia tarjoaa ilmaiset navigaatiopalvelut

Matkapuhelinyhtiö Nokia alkaa jakaa suunnistus- ja karttapalvelujaan ilmaiseksi. Maailmanlaajuisella ilmaispalvelulla yhtiö haastaa ajoneuvokäytössä yleistyneiden karttalaitteiden eli autonavigaattoreiden markkinat.

talous
Nokian puhelimen testailua puhelinliikkeessä
YLE

Hollantilaisen kilpailijan TomTomin osakekurssi putosikin torstaina yli seitsemän prosenttia Yhdysvaltain teknologiapörssi Nasdaqissa.

Nokia houkuttelee ohjelmistovalmistajia paikkatietoja käyttävien palvelujen kehittämiseen.

– Tämä on hyvin tärkeä osa meidän seuraavia askeleita. Nämä samat kyvykkyydet avataan sitten kehittäjille, jotka voivat alkaa kehittää omia palveluja, jotka käyttävät paikkatietoja, sanoo johtaja Jukka Hosio Nokiasta.

Uudistus mahdollistaa mobiilinavigaatiomarkkinan kasvun lähes kaksinkertaiseksi, yhtiö arvioi.

Palveluun kuuluvat muun muassa ääniopastavat auto- ja kävelynavigointipalvelut 74 maassa 46 kielellä. Karttoja on 180 maasta.

Ilmaispalvelu on saatavilla vain osaan Nokian valmistamista puhelimista. Nokia katsoo että ilmaispalvelu nostaa sen valmistamien älypuhelinten arvoa.

Huikeat markkinanäkymät

Tutkimusyhtiö Canalysin mukaan vuoden 2009 lopussa noin 27 miljoonaa henkilöä maailmassa käytti GPS-navigaatiota matkapuhelimellaan.

Canalys arvioi lisäksi vuonna 2009, että GPS-toiminnon sisältävien älypuhelinten määrä oli maailmanlaajuisesti 163 miljoonaa, josta Nokian osuus oli yli puolet.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi