Suomi ei havittele omaa vastuualuetta

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan suomalaisjoukkojen määrä kahden vuoden kuluttua riippuu Afganistanin oman armeijan kehityksestä. Hän arvelee joukkojen pysyvän Afganistanissa vielä noin viisi vuotta. Perjantain tiedotustilaisuudessa selvisi myös, ettei Suomi havittele omaa vastuualuetta.

talous
Ministerit Alexander Stubb, Matti Vanhanen ja Jyri Häkämies tiedotustilaisuudessa
YLE

- Meidän kohdallamme joukkojen määrää nostetaan 120:stä enintään 195:een. Se tapahtuu väliaikaisesti olettaen, että tällä jaksolla saataisiin Afganistanin omat joukot sillä tavalla koulutettua ja kehitettyä, että ne voivat vähitellen ottaa vastuun huostaansa, Vanhanen sanoi.

Koko kansainvälisten joukkojen määrä nousee 120 000:sta noin 160 000:een.

Vanhanen pohdiskeli vielä Afganistanista poistumisen aikataulua, ja muistutti viime kesällä esittämästään arvioista.

- Viime kesänä sekä oma arvioni että ministeri Väyrysen arvio oli, että ehkä noin vuoden 2015 paikkeilla se saattaisi olla. Silloin on tullut kuluneeksi jo 13 vuotta siitä kun menimme sinne. Tämän tarkempaa arviota ei kannata tehdä ja yleensä poistuminenhan tapahtuu sitten asteittain, pääministeri arvioi.

Tiedotustilaisuuden yhteydessä kävi selväksi, ettei Suomi havittelee omaa vastuualuettaan Afganistanissa. Vanhasen mukaan vastuualueen otto merkitsisi tuntuvasti suurempia sotilaallisia resursseja ja sen vuoksi se ei ole missään vaiheessa ollut vakavassa harkinnassa.

- Lähtökohtamme on, että toimimme yhteistyössä Ruotsin kanssa ja Ruotsilla on johtovaltiovastuu. peruslinja on varmaan se, että toimimme yhteistyössä, mutta johtovastuu on Ruotsilla, sanoi myös puolustusministeri Jyri Häkämies.

Lähteet: YLE Uutiset