Tyttöjen ympärileikkausten vastustus lisääntyy

Länsi-Afrikassa yhä useampi maa yhtyy naisten sukupuolielinten silpomista vastustavan rintamaan. Viimeksi Mauritanian uskonoppineet tuomitsivat tavan.

Ulkomaat

Mauritaniassa 34 tärkeintä imaamia ja uskonoppinutta on allekirjoittanut "fatwan", uskonnollisen säädöksen, joka tuomitsee tyttöjen ympärileikkauksen.

- Nyt kun lääkärit ovat yksimielisiä siitä, että tytttöjen ympärileikkaus on terveydelle vaarallinen, on myös selvää, että Islam vastustaa perinnettä, sanoi Mauritanian islamilaisen kattojärjestön pääsihteeri Cheikh Ould Zein.

Hän lisäsi, että Koraani ei missään kohdin vaadi tyttöjen sukupuolielinten silpomista.

Mauritaniassa 72 prosenttia naisista on ympärileikattu. Uskonoppineiden antama fatwa ei ole laki, mutta sen uskotaan olevan tehokas tapa taistella ympärileikkauksia vastaan.

Miljoonat tytöt ympärileikataan joka vuosi Afrikassa ja Lähi-Idässä. Sukupuolielinten silpominen on kivuliasta ja aiheuttaa vakavia terveyshaittoja ja kuolemantapauksia.

Ennen Mauritaniaa Niger on kieltänyt tyttöjen ympärileikauksen. Nigerissä tyttärensä leikkauttavat äidit voivat saada sakkoja ja joutua vankilaan.

Myös Senegalissa tapa on lailla kielletty, ja Malissa kymmenet kylät ovat luopuneet pinttyneestä tavasta sen jälkeen, kun Pelastakaa lapset -järjestö on kampanjoinut ympärileikkausta vastaan.

Lähteet: Reuters