Metsähallitus valmistelee kartellikorvausten hakemista metsäyhtiöiltä

Metsähallitus on aloittanut selvityksen, jonka pohjalta se hakee kolmelta suurelta metsäyhtiöltä korvauksia puukauppojen kilpailunrikkomisasiassa. Hakemus lähtenee Metsäliitolle, Stora Ensolle ja UPM-Kymmenelle. Haettavien summien määrää ei Metsähallituksesta haluta tässä vaiheessa arvioida. Haettavat korvaukset noussevat kuitenkin tuntuviksi, sillä Metsähallitus on myynyt puuta miljoonia kuutioita vuosina 1997 - 2004.

talous

Metsähallituksen aloittama selvitys koskee vuosia 1997 - 2004. Vuodet ovat samat, joina Markkinaoikeus totesi Metsäliiton, Stora Enson ja UPM-Kymmenen syyllistyneen kilpailun rajoittamiseen puukaupassa.

Metsähallituksen aloittaman selvitys vie kuukausia.

- Tässä vaiheessa en halua arvioida, koska selvitys on valmis. Kuukausia se vie, kertoo Metsähallituksen pääjohtaja Jyrki Kangas YLE Uutisille.

Kangas ei myöskään halua arvioida kuinka suuria summia yhtiöitä korvauksina haetaan.

- En halua siihen ottaa vielä kantaa. Summat selviävät myöhemmin, Kangas jatkaa.

Kankaan mukaan he eivät ole keskustelleet muiden puunmyyjien kanssa mahdollisesta selvitystyöstä. Hän ei myöskään halunnut kommentoida muiden suurten puunmyyjien mahdollisia korvaushakemuksia.

- En ole niistä tietoinen, mutta uskon, että päätöksemme herättää muulla kiinnostusta, Metsähallituksen pääjohtaja Jyrki Kangas totesi perjantaina illalla.

Metsähallitus on viime vuosina myynyt puuta vuositasolla noin viisi miljoonaa kuutiometriä. Iso osa puusta on myyty juuri näille kolmelle ostajalle, mutta myös muille. Metsähallitus ei kerro kolmen ostajan osuutta heidän vuotuisista puukaupoistaan.

Markkinaoikeus tuomitsi joulukuun 2009 alussa Metsäliiton ja Stora Enson yhteensä 51 miljoonan euron sakkoihin puukauppojen kilpailun rajoittamisesta vuosina 1997 - 2004. UPM-Kymmene vapautettiin sakoista, koska se antoi kartellin ilmi Kilpailuvirastolle vuonna 2004. Metsäliiton sakkoja taas alennettiin, koska se teki yhteistyötä tapauksen selvityksen yhteydessä.

Lähteet: YLE Uutiset