1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hornet-turman lentäjille murtumia

Ilmavoimien Hornet-hävittäjä syöksyi maahan Juupajoella Pirkanmaalla torstaina puolen päivän aikaan. Koneen lentäjät onnistuivat pelastautumaan ulos koneesta ennen maahansyöksyä. Lentäjät löydettiin melko pian turman jälkeen. Molemmat joutuivat illalla leikkaukseen turmassa saamiensa murtumien vuoksi.

Kuva: Ilmavoimat

Pilotit hyppäsivät kaksipaikkaisesta hävittäjästä heittoistuimilla ennen maahansyöksyä. Heidän laskuvarjonsa aukesivat kuten kuuluikin. Konetta ohjasivat 32-vuotias kapteeni ja 44-vuotias everstiluutnantti.

Lentäjät löytyivät alle tunti turman jälkeen kahden kilometrin päästä turmapaikasta. Kumpaakin pystyttiin puhuttamaan löytämisen jälkeen.

Illalla kuitenkin selvisi, että molemmat tarvitsevat leikkaushoitoa. Ilmavoimien operaatiopäällikkö, eversti Petri Tolla kertoi, ettei kummallakaan ole hengenvaaraa. Hän ei tarkentanut, mihin miehet ovat murtumia saaneet.

Hän ei myöskään tässä vaiheessa lähtenyt ennakoimaan, onko pilottien ura vaarassa.

- Sitä on mahdoton arvioida tässä vaiheessa, Tolla sanoi.

Pelastautuminen tapahtui suuressa nopeudessa, arvion mukaan lentäjät paiskautuivat ilmavirtaan 900 kilometrin tuntinopeudella. Tollan mukaan heidän vammansa johtuvat todennäköisesti juuri tästä. Miehet ovat hoidettavana Tampereen yliopistollisessa sairaalassa. Molemmat lentäjät ovat leikkauksen jälkeen tajuissaan ja heidän tilansa on vakaa.

Hävittäjä putosi pellolle eikä sivullisia ollut vaarassa. Hävittäjä tuhoutui täysin.

Tieto turmasta tuli aamupäivästä kello 11.45. Turmakone oli Jämsän Hallin varuskunnan koelentokeskuksen hävittäjä.

Turmalennolla konetta testattiin. Kyseessä oli niin sanottu virheliikekoelento, jossa testattiin erilaisia virheliikkeitä. Lentäjät menettivät koneen hallinnan viimeisen testiliikkeen aikana, kun konetta yritettiin kääntää jyrkästi ylöspäin suuntautuneesta pystylennosta pystysyöksyyn. Aiemmin lennolla ei ollut paljastunut mitään tavallisuudesta poikkeavaa.

YLE Tampereen tavoittama silminnäkijä kertoo nähneensä, kuinka Hornet putosi maahan.

- Ikkunasta katsottiin lasten kanssa kun kone tippui tuonne Kopsamojärven taakse. Hirveä savupilvi näkyi, kertoo Johanna Putkonen Juupajoelta.