1. yle.fi
  2. Uutiset

Tshekkilehti: Che Guevara piileskeli Tshekkoslovakiassa

Tshekkiläinen Dnes-lehti kertoo, että Kuuban vallankumoussankari Che Guevara piileskeli vuonna 1966 Tshekkoslovakiassa. Historioitsija sanoo, että vakuuttavia todisteita asiasta ei ole.

Ulkomaat

Argentiinalainen lääkäri ja Kuuban vallankumoussankari Ernesto Che Guevara on kirvoittanut koko joukon legendoja. Osa niistä on tosia, osa taas silkkaa tarua.

Toistaiseksi ei ole varmuutta siitä, onko Tshekkilehti Dnesin tuorein Che-tarina totta vai tarua. Lehti kirjoittaa, että Che Guevara piileskeli kuusi kuukautta Tshekkoslovakian maaseudulla, pienessä Ladvin kylässä 25 kilometriä Prahasta kaakkoon.

Lehden mukaan vallankumoussankari toipui Tshekkoslovakian maaseudulla Kongon matkansa pahentamasta astmasta. Hän olisi oleskellut kylässä lukuisten ystävien sekä pitkäaikaisen ystävättärensä Tamara Bunken kanssa, joka yleisesti tunnetaan nimellä Tania.

Tania syntyi Argentiinassa, mutta hänen vanhempansa olivat saksalaisia. Tania kuoli Boliviassa pari kuukautta ennen kuin Che Guevara.

Tshekkilehti kertoo vielä, että paikalliset ihmiset Ladvin kylässä muistavat kuubalaisryhmän vieläkin. Tarinan mukaan Che olisi sanonut, että kaikki Tshekkoslovakiassa on harmaata.

-Ei tämä ole sosialismia, kerrotaan Che Guevaran sanoneen.

Lehden mukaan hän lähti Tshekkoslovakiasta heinäkuun 19. päivänä vuonna 1966 uruguaylaisella passilla. Havannaan hän olisi palannut Moskovan kautta.

Prahan sotilashistorian instituutin historioitsija Prokop Tomek sanoo, että Che Guevaran Tshekkoslovakian oleskelusta on viitteitä, muttei pitäviä todisteita.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi