Jatkuva vessan vetäminen loppuu Japanissa

Japanilaisten häveliäs vessakulttuuri on kokenut muutoksen. Yleisistä vessoista tutuksi tullut keinohuuhtelulaite ”ääniprinsessa” on saanut rinnalleen käsilaukkuun sopivan matkamallin. Laitteen äänikulissi jäljittelee vessan vetämisestä syntyvää ääntä ja peittää siten mahdolliset epämiellyttävät luonnonäänet.

tiede
Z Series Neorest -älyvessaa esittely valmistajan tutkimuskeskuksessa
Everett Kennedy Brown / EPA

Noin 11 euroa maksava äänilaite on erityisesti naisten suosiossa. Sillä pääsee pälkähästä niissä harvoissa yleisissä wc-tiloissa, joissa ei syystä tai toisesta löydy kiinteästi asennettua äänilaitetta.

Otohime eli ääniprinsessa -nimellä tunnettu kiinteä laite on ollut maassa tuttu jo lähes 30 vuoden ajan. Sen merkittävin hyöty on ollut vedensäästö, sillä aiemmin vierailija saattoi asioidessaan huuhdella istuinta taukoamatta.

Häveliäisyys tekee kekseliääksi

Taskumallisen ääniprinsessan takaa löytyy Japanin tunnetuin vessanvalmistaja Toto. Sen yhdessä lelufirman kanssa toteuttama matkamalli tuli myyntiin loppusyksystä. Vastaanotto on ollut kaksijakoinen, sillä monien mielestä laitteen luoma äänimaailma on liian keinotekoinen. Matkapuhelimen kokoiselta laitteelta ei tietenkään voi suurta vedenputousta odottaakaan.

Häveliäisyydellä on Japanissa pitkät perinteet. Maan yläluokka otti aikoinaan vessakäynneille mukaan palvelusväkeä. Näiden tehtävänä oli kaataa karahvista vettä astiaan luonnollisen lorinan kumoamiseksi.

Ääniprinsessan seinälaitemalli valtasi 1980-luvulla japanilaiset naistenvessat. Nappeja painamalla se aloittaa vedenlirinän valuttamatta tippaakaan kallisarvoista juomavettä. Maan perinteisille vessoille on edelleen tyypillistä, että niiden huuhtelutoiminto haaskaa jopa 30 litraa vettä joka huuhtelulla.

Hierontaa ja föönausta lämmitetyllä istuimella

Osia japanilaisesta vessakulttuurista on rantautumassa nyt myös Eurooppaan. Ääniprinsessalle tuskin on meillä suurtakaan kysyntää, mutta Toton huippumodernit kotitalouksien vessanpöntöt kaikilla mukavuuksilla ovat jo muutamassa maassa löytämässä maahantuojia.

Yhdysvalloissa ja Kiinassa takapuolta hellivillä monitoimilaitteilla on yhtiön mukaan jo mukavat markkinat. Todellisia ekolaitoksia Toton luksusvessat eivät toistaiseksi ole, sillä lämmitettävän istuimen lisäksi, laite huuhtelee käyttäjäänsä lämpöisellä vedellä, hieroo tarvittaessa vesisuihkulla sekä kuivaa lopuksi asiakkaan lämpimällä puhalluksella. Käsin pönttöön ei tietenkään tarvitse koskea.

Japanissa jo yli puolella kotitalouksista on suihkuttava vessanpönttö. Keksintönä moinen mukavuuslaitos ei kuitenkaan ole lähtöisin Japanista vaan Sveitsistä. Euroopassa luksusvessoja on jo ainakin muutamissa japanilaisten suosimissa saksalaishotelleissa.

Lähteet: YLE Uutiset / Marcus Ziemann