1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jään paksuus

Meren jää on yhä ohutta Helsingin edustalla

Pitkään kestäneistä kovista pakkasista huolimatta jäät ovat yllättävän ohuita Helsingin edustalla. Sisälahdissa jään paksuus on pääsääntöisesti 5–25 senttiä, mutta paikoin jää on ohuempaa tai vesi jopa sulaa.

Jään paksuus
Pelastusrengas talvisella rannalla.
Helsingin ranta-alueita kylmentää meri.YLE

Sisälahtien jäämäärä vastaa tavanomaista talvea, mutta monet ulkoilijat olettavat jään olevan vahvempaa kuin se onkaan. Ilmatieteen laitokselta kerrotaan, että pitkistä pakkasista huolimatta kantavaa, hyvää jäälauttaa ei ole päässyt vielä kasvamaan. Jää oli ohutta kun se jo peittyi paksuun lumivaippaan. Lumi on toiminut hyvänä eristeenä estäen jään paksuuntumista. Suurin syy hitaaseen jäänkasvuun on kuitenkin poikkeuksellisen pitkä, lämmin syksy.

Ilmatieteen laitoksen tutkija Jouni Vainion mukaan jäätilanne ei ole varsinaisesti outo, mutta ei täysin tavanomainenkaan:

– Ihmisiltä unohtuu se, että syksy oli keskimääräistä lämpimämpi ja merivedet keskimääräistä lämpimämpiä. Jotta jäätymistä alkaisi tapahtua, niin meriveden pitää ensiksi jäähtyä ja siihen kuluu kuitenkin aika paljon pakkaspäiviä. Se on sama juttu, jos koittaa tehdä jäälyhtyä kuumasta vedestä; ei se jäädy parvekkeella yhtä nopeasti kuin kylmä vesi ämpärissä.

Jäälle järki päässä

Sisälahdilta Helsingin majakalle asti on ohutta ja tiheää ajojäätä. Sen väleissä on avonaisia paikkoja. Majakalta Viroon päin jää on uutta ja hyvin heikkoa. Koska jäät ohenevat nopeasti etelään mennessä, suosittelee Vainio esimerkiksi hiihtäjille reitin valitsemista itä-länsi -suuntaisesti rantoja mukaillen.

– Aina jäällä liikkuessa pitää muistaa, että siellä on ohuempia ja vaarallisempia paikkoja. Nyrkkisääntö on se, että liikkuu siellä, missä muutkin ovat liikkuneet, paitsi jos polku päättyy avantoon. Samaan avantoon ei ainakaan kannata mennä.

Lumen ja kovan jään välissä on nilkkaan asti ulottuva hyinen sohjokerros, joka ei houkuttele jalkamiehiä hiihtäjien seuraksi. jäälle. Moni kävelijä on ehtinyt turhaan pelästyä humpsahtavansa jään läpi, kun lumikerroksen läpi mennyt jalka on kastunut.

Tutkija Vainio selittää, miksi jäätä on tänä vuonna ikään kuin kahdessa kerroksessa.

– Meriveden korkeus vaihtelee ja kun jää painuu, pääsee jostain halkeamasta vettä jään pinnalle sohjoontumaan lumen kanssa. Kylmä ilma tulee taivaalta, mutta sohjon jäätyminen edellyttää, että kylmyys menee alaspäin. Kun sohjoa on paljon ja päällä on lunta ja ohutta jäätä, ei kylmyys ole vielä pystynyt jäädyttämään koko sohjoa.

Pakkasta on kuitenkin Helsinkiin luvassa vielä pitkäksi aikaa, joten myös kävelijät pääsevät meren jäälle kuivin jaloin reippailemaan ennen kevättä.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi