1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvallat torjuu syytökset Haitin "miehittämisestä"

Yhdysvallat pitää älyttömänä Latinalaisen Amerikan vasemmistovetoisten maiden syytökset siitä, että Yhdysvallat on käyttänyt Haitin maanjäristystä tekosyynä miehittääkseen maan. Venezuelan, Bolivian ja Nicaraguan poliittinen johto on esittänyt tällaisia syytöksiä.

Kuva: EPA / USA:n laivaston kuvapalvelu

Yhdysvaltojen ulkoministeriö kiistää Latinalaisen Amerikan vasemmistiojohtoisten maiden väitteet.

-Yhdysvallat on Haitissa presidentti René Prévalin pyynnöstä, sanoi Yhdysvaltojen ulkoministeriön kansainvälisten asioiden osaston edustaja Maria Otero Bolivian pääkaupungissa La Pazissa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Ensimmäisenä Yhdysvaltojen vastaisista hyökkäyksistään tunnetuksi tullut Venezuelan presidentti Hugo Chávez sanoi, että "Imperiumi miehittää Haitin ruumiiden ja ihmisten kyynelten ylitse". Chávez käski presidentti Obaman lähettää Haitiin lääkäreitä ja sairaanhoitajia, eikä sotilaita.

Sen jälkeen Bolivian ja Nicaraguan presidentit ovat esittäneet samankaltaisia syytöksiä. Ne myös sanovat kääntyvänsä YK:n puoleen, jotta maailmanjärjestö tuomitsisi "Haitin miehityksen".

Yhdysvallat on lähettänyt avustustyöhön Haitiin 11 000 sotilasta, ja lauantaina odotetaan vielä 4 000 yhdysvaltalaissotilasta lisää. Pääkaupungin Port-Au-Princen lentokenttä on amerikkalaissotilaiden valvonnassa, ja useita Yhdysvaltojen laivastolle kuuluvia aluksia on lähetetty tuhoalueelle.