Lääninsairaalan tiloihin viritellään terveydenhuoltoalan museota

Kuopion entisen lääninsairaalan tiloihin kaavaillaan terveydenhuoltoalan museota. Sairaalakadun varrella olevat Savonia-ammattikorkeakoulun nykyisin omistamat tilat vapautuvat vuonna 2012.

museot
Savonia-AMK:n oppilaitosmuseossa on esillä terveydenhuoltoalan historiaa.
YLE / Jukka Eskanen

Itä-Suomen Terveydenhuollon Historiaseura ja KYS ovat tehneet aloitteen, että lääninsairaalan ns. uuden puolen tiloihin perustettaisiin terveydenhuoltoalan museo. Kiinteistöön voitaisiin sijoittaa myös ahtaaksi käyneen KYSin Sairaalamuseon, Harjamäen museon esineistö.

Lisäksi uuteen museoon tulisivat myös lääninsairaalan vanhalla puolella olevan oppilaitosmuseon kokoelmat. Entinen sairaalakiinteistö valmistui vuonna 1909.

Uuden museon kokoelmat kattaisivat lääketieteen valtaisan kehityksen vuodet 1800-luvun jälkipuoliskolta lähtien. Kuopion kulttuurilautakunta antaa lausuntonsa terveydenhuoltoalan museon perustamisesta ensi viikolla.

Valmistelussa lausunnossa korostetaan, että neuvottelut museosta on käytävä alusta alkaen myös valtiovallan kanssa rahoituspohjan varmistamiseksi. Lausunnossa arvioidaan, että museon kävijätavoitteen tulisi olla kymmeniä tuhansia asiakkaita.

Lähteet: YLE Savo