Kitaravirtuoosi Django Reinhardtin 100-vuotispäivää juhlitaan Pariisissa

Django Reinhardt nousi maailman tunnetumpien kitaristien joukkoon jo nuorena, kahdesta halvaantuneesta sormesta huolimatta. Romanileirissä sata vuotta sitten syntyneen Reinradtintin juhlavuotta vietetään viikonloppuna Pariisissa konsertein ja tapahtumin.

Kitaravirtuoosi Jean Babtiste "Django" Reinhardt syntyi romanileirin asuntovaunuun sata vuotta sitten Belgiassa. Leirissä Reinhardt oppi kitaran alkeet ja siitä lähtien mies ja instrumentti olivat erottamattomat.

Ura oli tyssätä alkuunsa, kun nuoren mustalaismuusikon kaksi sormea vaurioitui pahoin tulipalossa. Lääkärin mukaan soitot oli soitettu, mutta Reinhardt ei tyytynyt tuomioonsa. Hän kehitti ainutlaatuisen soittotavan ja ylsi kitarasooloissaan ällistyttävään nopeuteen.

Reinhardin musiikillinen ura lähti nousuun Pariisissa, jossa hän kierteli soittamassa baareissa ja kahviloissa.

Gypsy jazz-tyylin luoja ja ohittamaton virtuoosi

Reinhardtia pidetään ns. gypsy jazz -tyylilajin eli mustalaisjazzin luojana. Hänen soolojensa virtuoosimaisuus hämmentää kitaristeja yhä tänä päivänä.

Pariisissa Reinhardtia juhlitaan useilla jazz-klubeilla tänä viikonloppuna. Aiemmin tällä viikolla Reinhardtin mukaan nimettiin pieni aukio. Paikka on lähellä niitä seutuja, jonne kitaristin perhe toisinaan leiriytyi romanikaravaanin mukana.

- Hän oli kitaran Rooma, hän oli kapinallinen, hän edusti vaeltavien ihmisten kulttuuria, hehkutti Pariisin pormesteri Bertrand Delanoe juhlapuheessaan aukion avajaisissa.

Sekä orkesteri että karavaanikeirtueita

Reinhardtin kansainvälinen ura lähti nousuun, kun hän esiintyi the Quintette of the Hot Club of Francen -jousiorkesterin solistina. Orkesterin toinen tähti oli viulisti Stéphane Grappelli. Toinen maailmansota sotki kiertueet ja Reinhardt lähti uudelleen romanien matkaan. Hän kiersi karavaanin kyydissä eri puolilla maailmaa Pohjois-Amerikkaa myöten.

Myöhemmin kitaristi yritti vielä päästä mukaan modernin jazzin aaltoon yhdessä saksofonisti Charlie Parkerin ja trumpetisti Dizzy Gilespien kanssa. Monien mielestä Reinhardt oli jo menettänyt parhaan teränsä kiertäessään Yhdysvaltoja Duke Ellingtonin orkesterin kanssa 1946.

Reinhardt ei juurikaan konsertoinut enää 1950-luvulla ja hän kuoli 1953.