Koira ei rakasta ihmistä ihmisen toivomalla tavalla

Koira ei pysty tuntemaan empatiaa tai rakastamaan ihmistä samalla tavalla kuin toinen ihminen. Liiallisen inhimillistämisen seurauksena yhä useammalla koiralla esiintyy käytösongelmia. Asiantuntijat toivoisivat ihmisten kohtelevan rakkaita koiriaan koirina.

Kotimaa
Newfoundlandinkoira emäntänsä kanssa.
Mika Kanerva / YLE

Koira herättää aina tunteita. Suomen Kennelliiton luonnetyöryhmän rotujärjestöillä teettämä kysely toi esiin, miten kokeneetkin koiraihmiset kuvailevat koiriensa luonnetta ihmismäisillä termeillä.

Riitta Liimatainen, työryhmän jäsen ja näkövammaisten opaskoirakoulun johtaja, sanoo koiranomistajien kuvailevan eläimiään esimerkiksi aloitekykyisiksi, lahjomattomiksi, vapautuneiksi tai sulkeutuneiksi, rakastettaviksi tai vaikkapa huumorintajuisiksi.

- Me ihmiset näemme hyvin mielellämme koirissa ihmisten ominaisuuksia, vaikka koira on koira. Me tulkitsemme koiraa aivan väärin, jos käytämme inhimillisiä termejä tällaisessa tilanteessa, Liimatainen toteaa.

Koira on selvästi eri eläin kuin ihminen, vaikka kymmenientuhansien vuosien yhteiselo on tietysti muokannut paljon yhtäläisyyksiä. Koira ei esimerkiksi osaa katua tekemisiään tai ymmärtää tekojensa seurauksia. Eikä koiralle voi selittää asioita, vaikka moni sitä yrittää.

Koiran tunteista ei ihminen saa selvää

Eläinnäyttelijöiden kouluttaja ja tietokirjailija Tuire Kaimio kuuluu myös Kennelliiton luonnetyöryhmään. Hän on vakuuttunut, että myös koiralla on tunteita. Ongelma on vain se, että ihminen ei tiedä, miltä koirasta oikeasti tuntuu.

- Koira ei voi tuntea koston halua, eikä se pysty suunnittelemaan asioita etukäteen. Koiralla ei ole myöskään taka-ajatuksia toiminnalleen, Kaimio luettelee.

Koiralla on halu miellyttää ihmistä. Kaimion mukaan eri koirayksilöt ovat vuosien aikana oppineet pysymään paremmin hengissä, jos ne ovat päässeet ihmisen suosioon.

- Vaikka koira ei osaa etukäteen suunnitella, mitä mistäkin seuraa, voi se kuitenkin oppia tekojensa seurauksista. Siinä se on näppärä, sanoo lukuisia eläinkirjoja kirjoittanut Tuire Kaimio.

Koira on perheessä usein lapsen asemassa

Pieneläinten käyttäytymisneuvontaa Helsingissä tarjoava Kai Pelkonen sanoo, että koira mieltää ihmisen usein lajikumppanikseen.

- Ihminenkin antaa sydämessään koiralle usein saman paikan kuin lapselle. Koiraa rakastaessa jää huomioimatta se, että siellä sisällä on aikuinen yksilö, vaikka koira kuinka on lapsen kokoinen. Tämä väärinymmärrys tapahtuu usein koiranomistajien keskuudessa.

Suomessa koira tai useampi löytyy joka viidennestä kotitaloudesta. Isäntien ja emäntien huomiosta on taistelemassa yli 600 000 koiraa. Koiranomistajat ovat usein varmoja, että oma koira rakastaa heitä.

Opaskoirakoulun johtaja Riitta Liimatainen muistuttaa kuitenkin, että koira rakastaa ihmistä koiran tavoin, ei ihmisen tavoin. Liimatainen ei usko, että esimerkiksi surullisen emäntänsä kyyneleitä nuoleva koira ymmärtäisi kovinkaan hyvin ihmisen murhetta.

- Koira on silloin enemmänkin epävarma ja ihmettelee, että mitä nyt tapahtuu. Se on hämmentynyt ja nuolee sen takia niitä kyyneleitä ja yrittää raapia kättä, että älä nyt itke siinä. Ihminen tulkitsee sen niin, että koira yrittää lohduttaa, sanoo Riitta Liimatainen.

Lähteet: YLE Uutiset / Marcus Ziemann