Kiistaa biopiratismista ratkotaan Saksassa

Müncheniläisessä tuomioistuimessa alkaa ensi viikolla erikoinen käsittely. Eteläafrikkalainen Alicen kaupunki syyttää saksalaista Schwabe Pharmaceuticalsia biopiratismista, kirjoittaa eteläafrikkalainen The Mail & Guardian. Alice syyttää homeopaattijättiä yrityksistä patentoida paikallisia kasveja lääkekäyttöön.

Ulkomaat

Tapauksesta voi muodostua merkittävä ennakkopäätös, sillä kansainväliset yhtiöt ovat pyrkineet saamaan käyttöoikeuksia kehitysmaiden kasveihin. Esimerkiksi perinteisiä lääkekasveja on yritetty patentoida kehitysmaissa, joissa immateriaalioikeuksien suoja on heikko.

Schwabe haluaa patentoida eräistä pelargonia-lajikkeista saatavan uutteen, josta yritys aikoo valmistaa flunssa- ja yskänlääkettä. Alicen asukkaiden mukaan yhtiöllä ei ole oikeutta patenttiin: paikalliset parantajat ovat jo sukupolvien ajan käyttäneet uutetta lääkkeenä.

Schwaben havittelemat kasvilajikkeet ovat yleisiä eteläisessä Afrikassa. Monet paikalliset heimot ovat käyttäneet kasvia hengitysvaikeuksien hoidossa jo satoja vuosia, ja nykyään kasvin ainesosia käytetään yleisesti lääkkeissä.

Biopiratismia valvovat järjestöt kuten Africa Centre for Biosafety ja Berne Declaration arvostelevat länsimaisia yhtiöitä pyrkimyksistä saada yksinoikeus afrikkalaisiin kasveihin. Järjestöjen mukaan yhtiöiden on ymmärrettävä, että ne eivät voi marssia köyhiin maihin ja käyttää niiden luonnonvaroja, kuten tahtovat.

Etelä-Afrikan hallinto ei ole oikeudenkäynnin osapuoli. Hallinnon tiedetään kuitenkin olevan huolissaan Etelä-Afrikassa rehottavasta biopiratismista.

Lähteet: YLE Uutiset