Sää jatkuu kylmänä - silti ilmasto lämpenee

Poikkeuksellisen pitkä ja kylmä sääjakso jatkuu ennusteiden mukaan helmikuulle. Myös kevät tulee olemaan tavallista viileämpi, kertoo ennuste. Vaikka sää on kylmää, ilmasto jatkaa lämpenemistään ja myös talvet lämpenevät tulevaisuudessa.

Kotimaa
Aurinko paistaa matalalta lumiselle pellolle
YLE

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen mukaan kylmä sääjakso jatkuu lähes helmikuun puoliväliin saakka Vielä helmikuusta huhtikuuhun tulee olemaan tavanomaista kylmempää.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Tuomas Bergman suhtautuu kuitenkin varovaisesti keskuksen ennusteisiin ja kylmyyden jatkumiseen.

- Ainakin ensi viikon tiistaihin asti sää pysyy kylmänä, sen jälkeen epävarmuus ennusteissa kasvaa. Luultavasti pakkanen jonkin verran lauhtuu, mutta edelleen pysytään pakkasen puolella.

Kymmenenneksi kylmin talvi

Talvi on ollut kylmä, mutta ei vielä Ilmatieteen laitoksen mukaan harvinaisen kylmä. Talvi tulee olemaan ehkä kymmenenneksi kylmin mitattujen 50:n vuoden aikana. Ilmatieteen laitoksen mukaan kylmempää oli esimerkiksi talvella 2002 - 2003.

Kylmä sää on vaihdellut poikkeuksellisesti eri puolilla maata, idässä on ollut kylmää, etelässä ja pohjoisessa melko samanlaista.

- Tammikuun lämpimimmät lukemat on mitattu ihan Pohjois-Suomessa, missä oli välillä 4 - 5 plusastetta. Lappeenrannassa taas ei olla lainkaan päästy joulukuun toisen päivän jälkeen plussan puolelle, kuvaa Bergman.

- Vaihteluthan Suomen talvissa ovat suuria, ne kuuluvat luonnolliseen ilmastoomme, näin tulee jatkossakin olemaan.

Korkeapaine tuo kylmää

Sääilmiöt ovat vaihdelleet myös pallonlaajuisesti. Tavallista kylmempää on ollut vyöhykkeellä, joka ulottuu Itä-Aasiasta Siperian yli Euroopan keski- ja pohjoisosiin sekä Yhdysvaltoihin. Tavallista lämpimämpää on ollut kylmillä alueilla Kanadassa, Alaskassa ja Grönlannissa, mutta myös Pohjois-Afrikassa ja Kaakkois-Aasiassa.

Meteorologi Bergman selittää Suomessa vallitsevan talven kylmyyttä "arktisella oskillaatiolla", arktisilla alueilla vallitseva korkeapaine on ollut voimakkaimmillaan lähes 50 vuoteen.

- On ollut poikkeuksellista se, että sää on ollut hyvin korkeapainevoittoista Atlantin yllä. Kylmää ilmaa on ollut oikeastaan koko Skandinaviassa ja välillä se on päässyt ulottumaan koko Eurooppaan asti.

Ilmastonmuutos ei ole hidastumassa

Aikaisemmat lauhat talvet ovat antaneet vahvistusta ilmastonmuutokselle ja sen aiheuttamalle lämpenemiselle. Vaikka sää on ollut kylmää, ilmasto lämpenee asiantuntijoiden mukaan edelleen. Kaikki voidaan selittää Suomen ilmaston ja talvien suurella vaihtelulla.

Kylmä sää ei ole merkki siitä, että Ilmastonmuutos olisi hidastumassa. Toisaalta vielä ei olla ilmaston lämpenemistä seuraavassa kylmenemisjakson vaiheessa.

Eteläiseen Suomeen Pohjois-Saksan ilmasto

Suomessa erityisesti talvet lämpenevät vuosisadan loppuun mennessä. Keskilämpötilan arvioidaan olevan 2000-luvun loppuvuosikymmeninä kesäisin 1 - 5 astetta ja talvisin 3 - 9 astetta nykyistä lämpimämpi. Talvien ennustetaan lämpiävän nopeammin kuin kesien.

Niin sanottu terminen talvi, jolloin vuorokauden keskilämpötila on pysyvästi pakkasen puolella, katoaisi Suomen eteläisiltä ja lounaisilta alueilta kokonaan. Myös lunta tulee olemaan aikaisempaa vähemmän.

- Yleensähän on arvioitu, että tuleva eteläisen Suomen ilmasto vastaa Pohjois-Saksan ilmastoa ja Lapin ilmasto nykyistä Etelä-Suomen ilmastoa, Bergman kuvailee.

Vielä Suomen talvien lämpeneminen on ollut pientä verrattuna lämpöolojen suureen vuosien väliseen vaihteluun.

Lähteet: YLE Uutiset / Helena Ala-Mettälä