1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sairaalat ja terveyskeskukset

Yhteispäivystys jatkaa keikkavoimin

Keski-Pohjanmaan keskussairaalan yhteispäivystykseen hakeutuvat potilaat hoituvat toistaiseksi edelleen keikkalääkäreiden voimin. Kilpailutuksella haetaan parhaillaan yritystä, joka ottaisi hoitaakseen maaliskuussa maakunnalliseksi laajenevan yhteispäivystyksen.

Kuva: YLE / Helena Mehtälä

Toimitusjohtaja Hannu Pajunpää keskussairaalasta sanoo, että nykyisessä lääkäritilanteessa ei olisi ollut mitään mahdollisuuksia saada täytettyä päivystysaikoja virkalääkäreillä. Kyse on noin seitsemän lääkärin työpanoksesta.

Puolitoista vuotta toiminut yhteispäivystys on jo tähän mennessä hoitunut lähes kokonaan keikkalääkäreillä.

- Kokemus on sellainen, että pitkän aikavälin tavoitteena on hoitaa päivystys omana toimintana. Palvelu on kuitenkin saatu näin pelaamaan ja päivystys on hoitunut eli peruspalvelu on tullut turvattua.

Virkapäivystys olisi ihannetilanne

Ihannetilanne olisi kuitenkin se, että alueen lääkärit voisivat sen hoitaa, jolloin hoidon jatkuvuus ja alueen tuntemus olisivat paremmin turvattuja kuin nykyisessä tilanteessa, toteaa Pajunpää.

Keskussairaala tekee valittavan yrityksen kanssa ensi vuoden loppuun saakka ulottuvan sopimuksen päivystyksen hoitamisesta.

Maaliskuun alusta lähtien Keskussairaalan yhteispäivystys laajenee kattamaan koko Keski-Pohjanmaan. Mukaan tulevat myös Perhonjokilaaksosta Kaustinen, Veteli ja Halsua.

Virallisen maakunnan ulkopuolelta yhteispäivystystä käyttävät myös osin Kruunupyy ja osin myös Kalajoki.