1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Oxfam kannustaa vapauttamaan Haitin velkavankeudesta

Avustusjärjestö Oxfam toivoo, että Haitin kohtalosta hätäkokousta pitävät maat vapauttavat Haitin velkataakastaan. Järjestön mukaan parasta apua Haitille olisi kansainvälisten miljoonavelkojen kuolettaminen.

Ulkomaat

Yhdysvallat, Kanada, Ranska, Brasilia ja monet muut maat kokoontuvat maanantaina Kanadan Montrealissa. Maiden on tarkoitus päättää siitä, miten Haiti jälleenrakennetaan ja miljoonia ihmisiä avustetaan.

Oxfam toivoo, että maat vapauttaisivat Haitin noin 630 miljoonan euron kansainvälisistä veloistaan. Käytännössä velkojen kuoletus tarkoittaisi suoraa raha-apua.

- On sekä julmaa että tarpeetonta odottaa, että Haiti maksaisi miljoonien lainansa heti, kun se kärsii yhdestä pahimmistä luonnonmullistuksista, sanoo Oxfamin johtaja Jeremy Hobbs.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on jo luvannut, että se on valmis muuttamaan 100 miljoonan dollarin hätälainan avustukseksi, sanoo Oxfam. IMF tarvitsee päätökselleen kuitenkin valtuutuksen mailta, jotka rahoittavat sen toimintaa.

Lisäksi Oxfam esittää, että maan ruokatuotantoa on tuotettava, jotta maan kolme miljoonaa järistyksen uhria saadaan ruokittua.

Kaikkiaan Oxfamin toivelistalla on viisi asiaa, joilla tukea Haitia. Raha-avun ja ruokatuotannon lisäksi toiveisiin lukeutuvat infrastruktuurin rakentaminen, pienviljelijöiden tukeminen, avun kohdentaminen juuri köyhille alueille ja kansalaisyhteiskunnan vahvistaminen.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi