1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Korko päihittää pidossa tasapohjan

Tuhannet suomalaiset loukkaantuvat joka vuosi liukastumisen seurauksena. Kaatumisen välttämiseksi kannattaa vilkaista talvikengän pohjaa.

Kuva: Mika Kanerva / YLE

Suomen talviolosuhteisiin ei kannata hankkia esimerkiksi Etelä-Euroopan maissa valmistettuja jalkineita, sanoo Työterveyslaitoksen tiimipäällikkö Raoul Grönqvist.

- Meille tulee paljon kenkiä Espanjasta, Italiasta ja myös Kiinasta. Niitä ei ole testattu sillä tavalla, että voisimme sanoa pitoa olevan tarpeeksi Suomen olosuhteisiin, hän toteaa.

Pitävissä talvijalkineissa on taipuisa pohjamateriaali ja voimakkaasti kuvioitu pohja.

Sen sijaan kovilla ja sileillä kengänpohjilla liukastuu Grönqvistin mukaan melko varmasti.

- Korkeita korkoja tai kovia päkiäpohjia en suosittele missään nimessä. Ne ovat potentiaalisesti niin liukkaita, että tasapaino voi mennä millä hetkellä tahansa.

Pieni korko päihittää silti pidossa monista naisten talvisaapikkaista tutun tasapohjan. Grönqvistin mukaan miesten kengät ovat yleisesti ottaen naisten kenkiä turvallisempia. Miesten kengissä pitävyyttä parantavat usein matalat korot sekä naisten kenkiä suurempi, pitopintaa tuova koko.

Kun kenkä lipsuu, liukueste pitää

Liukkaimmilla keleillä kaatumiselta eivät kuitenkaan pelasta edes hyvät kengät. Silloin Työterveyslaitoksen Grönqvist kehottaa käyttämään liukuesteitä tai nastajalkineita.

- Kaikista liukkain keli jalankulkijalle on jäinen pinta, jonka päälle on satanut vähän vettä tai lunta. Silloin vaaratilannetta ei pysty havaitsemaan.

Kuluva talvi on ollut Grönqvistin mielestä tähän mennessä yllättävän liukas.

- Nyt meillä on paljon polanteisia jalankulkuväyliä ja aurataan paljon. Väylät muutttuvat vähitellen liukkaiksi ja vaarallisiksi, lähes jään kaltaisiksi pinnoiksi.