1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työterveyshoitajat

Kaljan lipitys näkyy naamasta

Kuinkahan moni päätti pitää tipattoman tammikuun? Kuinka moni repsahti jo? Ja kehtaako sitä edes tutuille tunnustaa? Näin voi kiteyttää suomalaisen alkoholikulttuurin, johon liittyy rehvastelua, vähättelyä, salailua ja häpeääkin.

työterveyshoitajat
Työterveydestä voi saada valmiin lomakkeen alkoholiannosten laskemiseen.
Työterveydestä voi saada valmiin lomakkeen alkoholiannosten laskemiseen.YLE Marianne Mattila

Työterveydessä kysytään asiakkaan alkoholinkäytöstä. Työterveyshoitaja esittää kysymyksen terveystarkastuksessa tai tietysti silloin, kun työnantaja ohjaa työntekijän hoitoon ohjaukseen. Kysymys on myös rutiinia sairausvastaanotolla.

Aika harva ottaa yhteyttä itse, edes näin tammikuussa, kun moni yrittää olla ilman viinaa. Mehiläisen työterveyshoitajan Sari Hoffrenin mielestä on todella arvokasta, jos apua ja tukea haetaan itse, koska työterveyshoitajalla on eväitä myös tipattoman tammikuun onnistumiseen.

Itse on herättävä, jos meinaa onnistua

Vastaanotolle tulleet kertovat, että heillä on paha olla ja koko ajan väsyttää. Myös paino nousee ja oma peilikuva ei enää miellytä. Näistä ongelmista puhuessa jäljet johtavat usein asiakkaan omaan alkoholinkäyttöön.

Tilanne puretaan paperille. Kaikki huomiot kulutuksesta kirjataan ylös. Mitä käyttää, milloin ja miksi. Aika usein alkoholilla haetaan kivaa humahdusta ja rentoutusta perjantai-iltaan. Työterveyshoitajalla ei ole poppakonstia tilalle vaan jokaisen on opeteltava vaihtoehtoiset rentoutumisniksit itse. Niitäkin voidaan pohtia yhdessä vastaanotolla, työterveyshoitaja auttaa mielellään.

Kaljanlipitys näkyy naamasta

- Jokaviiikkoiset alkoholimäärät halutaan tietysti peittää hoitajalta, Sari Hoffren kertoo. Kukapa sitä haluaisi tunnustaa miten paljon juo, koska se on häpeä.

- Jos minun nähden ei uskalleta possumunkkia syödä niin, saati sitten kertoa rehellisesti määrät, jotka viikottain juo. Liika juominen näkyy ja näkyy ennen kaikkea faktoina. Korkeat maksa-arvot, sokeri-arvot, verenpaine, siinä tosiasioita, joita ei ole saatu aikaan vahingossa, vaan kyllä siinä on pitkällisen harjoittelun tulos, Sari Hoffren puuskahtaa totisena.

Runsas alkoholinkäyttö näkyy kasvoilla punakkuutena. Kasvot ovat ilmeettömät, turvoksissa. Aika usein tilanne paljastuu jo silmiin katsomalla.

- Nestettä on nahkan alla ihan liikaa ja se on aiheutunut jostain ihan muusta kuin kaurapuuron syönnistä, sanoo työterveyshoitaja Hoffren.

Mikä vaivaa keski-ikäistä naista?

Nuoria naisia Sari Hoffren herättelee tosiasioihin tiukalla otteella, kertomalla mitä alkoholi saa ihmisessä aikaan. Vastaanotolle tulee myös paljon keski-ikäisiä naisia, joiden ulkoinen olemus kertoo jotain muuta, kuin sen, että he ovat alkoholin riskikäyttäjiä.

- Keski-ikäiset naiset yllättää, Sari Hoffren kertoo. Eteen saattaa tulla istumaan sellainen tyylikäs, huoliteltu, hyvin toimeentulevan näköinen nainen. Ja sitten kun aiheesta aletaan keskustella paljastuu, että asiakkaan alkoholimäärät ovat runsaita ja juomista piilotellaan.

- Juominen voi olla jokailtaista, viinipullo illassaan tai sitten se juodaan ennen kotiin menoa, ettei perhe saa tietää, Hoffren kuvailee. Tilanne on siinä tapauksessa todella monisyinen ja hankala. Asiakkaalla on salattu ongelma, koska oma juominen hävettää.

Selvillä rajoilla kohtuukäyttöön

Terveen keskikokoisen aikuisen alkoholin suurkulutuksen rajat ovat naisilla 16 annosta viikossa, 5 annosta kerralla. Miehillä 24 annosta viikossa, 7 annosta kerralla. Alkoholinkäytön vähentäminen muuttaa elämää parempaan suuntaan. Yleinen hyvinvointi ja keskittymiskyky parantuvat Painonhallinta helpottuu merkittävästi. Riski sairastua vakavasti pienenee ja myös onnettomuusriski pienenee.

Lähteet: YLE Savo / Marianne Mattila

Lue seuraavaksi