1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Espoolaislapsi kuoli meningokokkibakteeriin

Espoossa kahdella päiväkotilapsella on todettu meningokokkibakteerin aiheuttama yleisinfektio. Molemmat sairastuneet lapset kuuluivat samaan perheeseen. Toinen lapsista menehtyi.

Sairastuneet lapset ovat olleet päivähoidossa samassa espoolaisessa päiväkodissa.

Viranomaiset eivät paljasta päiväkodin nimeä.

Lasten lähipiiri ja päiväkodin kaikki lapset sekä henkilökunta saavat meningokokkitautia vastaan ennaltaehkäisevän lääkehoidon ja rokotuksen. Taudin alkuperästä ei ole tietoa.

Espoon terveyspalveluiden tartuntatautilääkäri Stiina Zitting sanoo, että kyseessä on ikävä tapaus, mutta mistään epidemiasta ei ole kyse.

– Valitettavasti se oire on hirvittävän äkillinen. Lapsi voi mennä ihan puolessa päivässä harmaaksi ja huonokuntoiseksi. Siinä voi olla korkea kuume, voimattomuus, päänsärky. Voi mennä tajuttomaksi. Tulee iholle pieniä punaisia läiskiä. Eli tämä on hyvin nopea tauti. Täytyy heti, jos tämän tyyppisiä oireita on, tilata ambulanssi, Zitting neuvoo.

Infektioita pienillä lapsilla ja nuorilla aikuisilla

Meningokokki-infektioita esiintyy eniten pienillä lapsilla ja nuorilla aikuisilla. Meningokokin aiheuttamat sairaudet ovat hyvin vakavia. Kuolleisuus aivokalvontulehdukseen on noin 10 prosenttia ja yleisinfektioon jopa 50 prosenttia.

Meningokokki tarttuu pisaratartuntana ihmisestä toiseen läheisessä kontaktissa, esimerkiksi suutelemalla tai yhteisiä ruokailuvälineitä käyttämällä.

Suomessa meningokokki aiheuttaa noin 40 - 50 henkilön sairastumisen vuosittain.