1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Jussi-palkinto saa varjopalkinnon

Kotimaisen elokuvan Jussi-palkinto saa tänä vuonna oman varjopalkintonsa, Justiinan. Justiina-palkinnot jaetaan kotimaiselle elokuvalle saavutuksista, jotka ovat Jussi-palkittujen tapaan myöskin omaa luokkaansa, mutta jotka tavallisesti yritetään kaikessa hiljaisuudessa lakaista maton alle.

Jussi-palkinnot jakaa elokuva-alan toimijoista koostuva Filmiaura ry. Justiinat puolestaan jakaa elokuva-alan ammattilaisista koostuva rekisteröimätön yhdistys, Filmikaura. Filmikauran nimetön raati on valinnut ensimmäisten Justiinoiden saajat vuoden 2009 elokuvien joukosta. Siinä missä Jussi-palkinnon saaja saa itselleen kipsisen Jussi-patsaan, on Justiinan tunnuksena Kultainen kaulin.

Justiina-palkinto saa nimensä kotimaisen elokuvan historiasta, ikimuistoisista Pekka Puupää -elokuvista, joissa topakka Justiina (Siiri Angerkoski) piti Pekan ja Pätkän kurissa ja nuhteessa usein juuri kaulimen voimin.

Filmikauran raadin mukaan Justiina-palkintojen tarkoituksena ei ole alentaa kotimaisen elokuvan arvoa, vaan muistuttaa kotimaisen elokuvan laajasta kirjosta sekä myös niistä suorituksista, jotka usein jäävät unholaan. Raadin mielestä suomalainen elokuva ei ole myöskään niin vakavahenkistä, etteikö sille saisi myös välillä nauraa.

Justiinat jaetaan Jussien tavoin 14 kategoriassa. Ensimmäisten palkintojen saajat julkistetaan perjantaina 29. tammikuuta.