1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hornet-lentäjiä päästiin kuulemaan ensimmäistä kertaa

Viime torstain hävittäjäonnettomuudessa loukkaantunutta kahta lentäjää on päästy maanantaina kuulemaan ensimmäistä kertaa leikkaushoidon jälkeen. Heidän hoitonsa jatkuu Tampereen yliopistollisessa sairaalassa.

Metsä mustui turmapaikalla. Kuva: Ilmavoimat

32- ja 44-vuotiaiden lentäjien kuulemiset eivät vielä paljastaneet turman syitä. Heitä kuullaan myöhemmin lisää.

- Tämä on kuin kymmenentuhannen palasen palapelin rakentamista. Meidän täytyy saada heidän näkemys ja muistikuva siitä, mitä ilmassa on tapahtunut, ja saada se sopimaan teknisten tutkimusten kanssa, kertoo insinöörimajuri Kimmo Nortaja turman tutkintalautakunnasta.

Ilmavoimat kertoi maanantaina, että miehet pääsevät pois teho-osastolta päivän aikana. Miesten vammat olivat luultua vakavampia ja ne vaativat välitöntä leikkaushoitoa.

Onnettomuuden tutkinta on edistynyt myös perjantaina löytyneen mustan laatikon avulla.

Nopeus maahansyöksyssä lähes 900 km/h

Ilmavoimien Hornet-hävittäjä syöksyi torstaina maahan Juupajoella Pirkanmaalla, mutta lentäjät onnistuivat pelastautumaan ulos koneesta ennen maahansyöksyä.

Tarkentuneissa arvioissa pilotit hyppäsivät heittoistuimilla viiden kilometrin korkeudessa. Maata kohti syöksyvän hävittäjän lentonopeus oli tuolloin 875 kilometriä tunnissa. Tällä vauhdilla kone olisi törmännyt maahan noin 20 sekunnissa.

Nyt tutkintalauta jatkaa murskautuneen koneen osien etsintöjä ja analysointia, koneen järjestelmien virhetoimintojen jäljittämistä lentoarvotallentimen tiedoilla sekä ohjaajien, silminnäkijöiden ja asiantuntijoiden kuulemista.

Raivaustyöt putoamispaikalla jatkuvat vielä monta päivää.

Vammat paljastuivat pian luultua vakavammiksi

Vielä torstaina Puolustusvoimat tiedotti, että Juupajoella Pirkanmaalla pudonnutta konetta ohjanneet kapteeni ja everstiluutnantti olisivat selvinneet lievillä vammoilla.

- Vammojen vakavuuden aste ei ollut vielä täysin meilläkään tiedossa ennen kuin he olivat sairaalassa, Nortaja sanoo.

Molemmat pilotit joutuivat torstai-iltana leikkaukseen turmassa saamiensa murtumien vuoksi.