Ruusunen: Tarkoitukseni ei ollut loukata Mattia

Pääministerin morsian -kirjan käsittely on alkanut korkeimmassa oikeudessa. Susan Ruusunen puolustautui, ettei hän antanut kaikkein intiimeimpiä viestejä julkaistavaksi. Vanhanen ei saapunut istuntoon.

Kotimaa
Susan Ruusunen toimittajien haastateltavana korkeimman oikeuden oikeudenkäynnissä.
YLE

Korkeimmalle oikeudelle esitettiin maanantaina harvinaisessa suullisessa istunnossa pitkät ja perusteelliset selvitykset Pääministerin morsian -kirjan tekijöiden syyllisyydestä ja syyttömyydestä.

Syyttäjä ja pääministeri Matti Vanhasen asianajaja Petteri Sotamaa vaativat ankaria rangaistuksia Susan Ruususelle ja kirjan julkaisijalle Kari Ojalalle.

Helsingin hovioikeus tuomitsi vuosi sitten Ruususen ja Ojalan sakkorangaistuksiin pääministeri Matti Vanhasen yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Helsingin hovioikeuden tuomiosta olivat valittaneet Ruusunen ja Ojala sekä syyttäjä.

- En ole tyytyväinen Helsingin hovioikeuden ratkaisuun. Vaadin Ruususelle ja Ojalalle ankarampia rangaistuksia. Kirjan sisältö käsittelee pääministeri Vanhasen yksityiselämään kuuluvia tietoja. Nämä tiedot eivät ole sananvapauden ydinaluetta, sanoi syyttäjä Simo Kolehmainen korkeimmalle oikeudelle.

Kiistaa kirjan yhteiskunnallisesta merkityksestä

Jännittyneen oloinen Susan Ruusunen pyyhki kyyneleitä kasvoiltaan, kun hän kuunteli syyttäjän rangaistusvaatimuksia.

- Minä en ole tietoisesti loukannut Mattia. Kerroin kirjassa vain omasta elämästäni. En suinkaan antanut julkaisijan käyttöön kaikkia viestejä, joita olin Matilta saanut. Osa viesteistä oli mielestäni liian intiimejä. En missään nimessä ajatellut tekeväni rikosta kun kirja kirjoitettiin, sanoi Susan Ruusunen omassa puheenvuorossaan korkeimmalle oikeudelle.

Pääministeri Matti Vanhanen ei korkeimman oikeuden istuntoon saapunut. Häntä edusti asianajaja Petteri Sotamaa.

- Pääministeri Vanhasen yksityiselämään liittyviä tietoja julkaistiin kirjassa luvatta taloudellisen hyödyn tavoittelemiseksi. Niitä käytettiin viihteellisessä mielessä, sanoi asianajaja Petteri Sotamaa oikeuden istunnossa.

Kirjan kustantajan Kari Ojalan ja kirjan kirjoittajan Susan Ruususen asianajajat ovat korostaneet, että kirjassa esitetyillä tiedoilla on yhteiskunnallista merkitystä. Ruususen asianajajan Riitta Leppiniemen mukaan merkitystä voisi olla esimerkiksi sillä tiedolla, että korkeinta poliittista valtaa käyttävä henkilö valehtelee ihmissuhteensa alkuun liittyvän tiedon.

Pääministeri Vanhanen on kertonut julkisuudessa tavanneensa Susan Ruususen Ikeassa. Myöhemmin on käynyt ilmi, että Vanhanen ja Ruusunen ovat tutustuneet internetissä.

- Näillä tiedoilla ei ole mitään merkitystä merkitystä yhteiskunnallisessa keskustelussa, Sotamaa sanoi.

Korkein oikeus kuuli tänään kaikkia osapuolia suullisesti. Oikeudella on käytössään myös laaja kirjallinen aineisto ja erilaiset todistusaineistot, jotka osapuolet ovat jo aiemmin toimittaneet. Korkein oikeus antaa asiassa päätöksensä myöhemmin.

Lähteet: YLE Uutiset / Päivi Happonen