Haloo? Täällä Kätkävaara. Hyvin kuuluu.

Tervolan Kätkävaaran asukkaat pääsivät viimein viettämään uuden telemaston vihkiäisiä yhdessä kunnan johdon ja Teliasoneran kanssa. Kätkävaaran alueella tietoliikenneyhteydet ovat olleet kelvottomat - nyt siellä on Lapin maaseutualuiden nykyaikaisimmat tietoliikenneyhteydet.

Juhlallisuuksiin osallistunut Mia Ranta kokeili heti uusia yhteyksiä Kätkävaarassa. Kuva: YLE / Kyösti Vaara

Kylätoimikunnan puheenjohtaja Sari Kaarninen kertoi aiemmin asioinnin matkapuhelimella olleen hankalaa heikon tai lähes olemattoman yhteyden vuoksi. Myös tietoliikenneyhteydet hidastelivat. Nyt kelpaa kilautella kännykällä.

- Kyllähän tämä on ihan elinehto tälle kylälle. Jos ajatellaan tulevaisuutta, niin eihän sitä ole ilman nykytekniikkaa, korostaa Kaarninen.

Toimivat puhelinyhteydet ovat haja-asutusalueella perusturvallisuudenkin takia tärkeät ja Kaarninen muistuttaa, että nyt vanhempi väestö voi asua pidempään omissa kodeissaan.

Yhteinen ponnistus

Tervolan kunnanjohtaja Mika Simoska on turvallisuuden parantumisesta myös tyytyväinen, mutta löytää pienempiäkin riemun aiheita paremmista yhteyksistä.

- Kätkävaarahan on suosittua metsästys- ja erämatkailualuetta. Nyt saa koiratkin paremmin paikannettua, huomaa Simoska.

Mika Simoska kiittelee kuntalaisia aktiivisuudesta maston saamisesta Kätkävaaraan, mutta kertoo myös kunnan mukaan tulon vauhdittaneen investointia. Kunta osallistui mastohankeeseen rakennuttamalla alueelle sähköt. Se maksoi noin 20 000 euroa.

Mastolla on korkeutta peräti 120 metriä. Yli sata metriä korkeita mastoja ei viime vuonna muualla toteutettu.

-Tällä hetkellä Kätkävaarassa on Tervolan ja Meri-Lapin maaseutualueiden parhaat yhteydet, toteaa Simoska tyytyväisenä.

Kätkävaaran telemasto vihittiin virallisesti käyttöön maanantaina aamupäivällä ja tapahtumaa oli juhlistamassa runsas joukko kiinnostuneita.