Ruusunen vs. Vanhanen nyt korkeimmassa oikeudessa

Pääministerin morsian -kirjaan liittyvä kohuoikeudenkäynti on juuri alkanut korkeimmassa oikeudessa. Paikalle tullut kustantaja Kari Ojala sanoi tulleensa voittamaan jutun. Susan Ruusunen taas kommentoi jutun olleen hänelle henkisesti hyvin raskas. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ei ole tullut istuntoon paikalle.

Kotimaa
Pääministerin morsian -kirja.
YLE

Juuri ennen istunnon alkua juttua kommentoinut kustantaja Kari Ojala olisi halunnut, että myös pääministeri Matti Vanhanen olisi tullut paikalle.

- Olisin halunnut tehdä hänelle muutamia kysymyksiä, Kari Ojala sanoi.

Hermostuneen oloinen Susan Ruusunen taas kertoi prosessin olleen hänelle henkisesti hyvin raskas.

Helsingin hovioikeus tuomitsi vuosi sitten Susan Ruususen ja kustantaja Kari Ojalan sakkoihin pääministeri Matti Vanhasen yksityisyyselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.

Hovioikeuden mukaan eräät kirjassa esitetyt kuvaukset pääministeri Vanhasen sukupuolielämästä ja intiimeistä tapahtumista sekä tämän lasten tunteista ja käyttäytymisestä loukkasivat Vanhasen yksityisyyttä.

Ruusunen sai hovioikeudessa 20 päiväsakkoa ja kustantaja Ojala 60 päiväsakkoa. Maksettavaa Ruususelle kertyi 300 euroa ja Ojalalle 840 euroa.

Rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä sekä Ruusunen että Ojala tuomittiin maksamaan valtiolle kumpainenkin hieman yli 4 000 euroa.

Lisäksi hovioikeus määräsi, että Ojalan on maksettava pääministeri Vanhaselle symbolinen 1 000 euron korvaus paljastuskirjan aiheuttamasta henkisestä kärsimyksestä. Ojalan maksettavaksi kaatuivat myös pääministeri Vanhasen oikeudenkäyntikulut, kaikkiaan 9 300 euroa korkoineen.

Ruusunen ja Ojala vaativat hovioikeuden tuomion kumoamista ja syyttäjä sen koventamista.

Sekä Ruusunen, Ojala että Vanhanen saavat esiintyä korkeimmassa oikeudessa asianajajiensa välityksellä. Henkilökohtaista saapumispakkoa heillä ei siis ole.

Korkein oikeus antanee tuomionsa asiassa loppukevään aikana.

Lähteet: YLE Uutiset/ Ari Mölsä