Pitsipenisten tekijä nyplää nyt verhoja eteiseen

Taiteilija Marko Suomi teki ensin pitsiä nypläämällä taidetta, nyt menetelmä on otettu arkiseen tekemiseen. Tekstiilitöiden arastelu on pienipippelisten miesten touhua, hän tuumii. Pitsipeniksiä nähdään ensi kesänä monessa näyttelyssä.

kulttuuri
Kuvataiteilija Marko Suomi haluaa herättää näyttelyllä kysymyksiä nettideittailusta.YLE / Lahti

Orimattilalainen taiteilija Marko Suomi sai aikaan pienen puhurin vesilasissa, kun toi lahtelaiseen galleriaan näytteille pitsistä nyplätyt peniksen kuvat.

Orimattilan Heinämaan pitsiperinnetaitajat peniksenkuvia nypläävä mies jakoi kahteen leiriin, toisten mielestä vaikeaksi mielletyn käsityötekniikan opiskellut taiteilija sai tehdä kuvia, toiset eivät halunneet pitsipeniksiä yhdistettävän Orimattilan perinnepitsiin.

Marko Suomi ei hylännyt nypläämistä peniskuvien valmistuttua, vaan päinvastoin. Hän harjoittaa taiteen osaamistaan tekemällä käsitöitä.

- Kun on joutavaa luppoaikaa, niin siinä se menee nypylöitä heitellessä. Teen nyt eteisen pitsiverhoja, se on aika isotöinen homma, Suomi kertoo.

- Sillä tavalla sitä oppii, kun tekee ihan perinteisiä harjoitustöitä ja kyllähän ne on hienoja esineitä kotona.

Ei nolota

Mies ja tekstiilityöt - ja varsinkin pitsi - ovat joidenkin mielestä mahdoton, jopa nolo yhdistelmä. Suomea ei nolota.

- Ei mua nolota, mulla on varmaan tarpeeksi iso pippeli, ettei mun tarvii nolostua tollaisista asioista. Tarkoitan tällä itsetuntoa, täsmentää sanontaansa Marko Suomi. - Olen myös kotoisin sellaisesta suvusta, jossa ei ole ollut mitään jakoa miesten ja naisten töihin.

Samankaltaista asennetta ja ajatusmaailmaa Marko Suomi toivoisi muillekin.

- Eihän se (nyplääminen) ole sen kummempaa kuin tehdä puutöitä, ei mitään syytä ainakaan hävetä ole.

Omat kaveritkaan eivät ole kummastelleet nyplätystä pitsistä tehtyjä kuvia.

- He ovat arvostelleet niitä taiteena. Ovat tottuneet, että teen mitä huvittaa, ajattelematta sitä mitä muut ajattelee, kertoo Suomi.

Kuninkuuslajin vaikeus

Suomi on aiemmin käyttänyt töissään mm. tilkkutekniikkaa. Taiteilijallekin oli vaikeaa oppia uusi käsityötapa, nyplääminen.

- Kun menin ekan kerran kansalaisopiston kurssille, niin ajattelin, etten opi tätä ikinä. Sata erilaista lankaa menee. Kun sitkeästi harjoitteli, niin se loksahti, kuvaa Suomi.

- Vaikeus tässä kiehtookin, tämä on käsitöiden kuninkuuslaji, jatkaa orimattilalainen taidekäsityön ylistämistä.

Ja vaikka tasa-arvon aikaa eletään, oli Marko Suomi ainoa mies nypläyskurssilla. Huumorillakin oli osuutensa lajivalintaan.

- Kun katsoin kansalaisopiston kurssiohjelmaa, niin ajattelin, että tuo nypläys on varmaan bimbointa mihin voin mennä!

Nyplääminen on joogaa

Käsitöiden kohdalla puhutaan nykyään usein niiden myönteisestä vaikutuksesta mieleen. Neulomista on sanottu uudeksi joogaksi. Marko Suomi on nypläämisestä samaa mieltä.

- Vertaisin nypläämistä ristikoiden täyttämiseen, se on hyvä tyhjennysharjoitus. Kun sitä tekee, niin ajatukset lähtee töistä pois, siinä rentoutuu. Se on joogaamista myös.

Taiteilijan töillä on kysyntää. Pitsipeniksiä on tehtävä ensi kesäksi lisää moneen näyttelyyn, tulossa on mm. Rauman Mustan pitsin yön näyttelyä ja työnäytöstä sekä ympäristötaideteos Jukka Lehtisen kanssa Joensuussa.

Lähteet: YLE Lahti / Johanna Talasterä, Tanja Perkkiö