Vanhoja tavaroita kannattaa kerätä ja jemmata, kannustaa museonjohtaja

Museonjohtaja Kari-Paavo Kokki ei toppuuttele suomalaisten intoa kerätä Arabiaa ja muuta vanhaa esineistöä. Heinolalaista Kokkia kiinnostaa tutkijana tavaran historia, jopa esinettä itseään enemmän.

kulttuuri
Arabian Bellis-sarjaa.
Olga Osolinin Arabialle suunnittelemaa Bellis-sarjaa valmistettiin 1960-luvulla.YLE

- Se juuri, kuka esineen on tehnyt, tekemisolosuhteet ja materiaali. Ja esineen provenienssi eli miten esine on kulkeutunut, kuka on omistanut, kuinka sitä on peritty, kaikki tällainen tekee esineestä kiinnostavan. Ei välttämättä esine itse ole kiinnostava, vaan juuri kaikki tämä mikä sen ympärille liittyy, kuvaa Kari-Paavo Kokki suhdettaan vanhoihin tavaroihin.

Museonjohtajaa kiinnostavat samat tavarat kuin keräilijöitäkin, läheiset arkipäivän esineet.

- Lautaset miltä me syödään, kahvikupit joista juodaan. Kattilat ja paistinpannutkin, ihan kaikki arkipäivään liittyvät esineet, kertoo Kokki.

Emme usein ajattele käyttöesineitä niitä käyttäessämme. Arvo huomataan yleensä myöhemmin. Omista perityistä tavaroista tarinatkin ovat yleensä tallessa ja tiedossa.

- Itselleni tärkeimpiä ovat omat perityt tavarat, jotka ovat isovanhempieni, tätini tai enoni hankkimia, koska niihin liittyvät ihmiset, jotka ovat olleet minulle tärkeitä, kuvaa Kokki suhdettaan omiin "aarteisiinsa".

- Mutta tottakai kun työskentelee museossa, niihin museoesineisiinkin syntyy emotionaalisia suhteita. Jotkut pitää sitä pahana, jos kiintyy esineisiin. Minä en pidä sitä ollenkaan pahana, esineet ovat joskus paljon vaivattomampia kuin ihmiset, nauraa Kari-Paavo Kokki.

Suomalaiset rakastavat erityisesti omia suunnittelijoitaan ja kotimaista muotoilua ja valmistusta.

- Arabia on niin olennainen osa suomalaista arjen historiaa, että sitä kerätään paljon ja sitä on melkein kaikilla.

Taidetta kerätään enemmänkin sijoituksen vuoksi, samoin kuin koruja. Sijoitusmielessä keräily on harvojen harrastus, sensijaan suurin osa kerää esineitä kotiensa kaunistukseksi.

- Eivät museot voi säilöä kaikkia vanhoja tavaroita. On hyvä, että on ihmisiä, jotka keräävät esineitä ja säilyttävät niiden tarinoita tuleville polville, päättää Kari-Paavo Kokki.

Lähteet: YLE Lahti