Sri Lanka äänesti jännittyneissä tunnelmissa

Sri lankalaiset ovat äänestäneet presidentinvaaleissa jännittyneissä tunnelmissa. Vaalit olivat ensimmäiset valtakunnalliset vaalit sen jälkeen, kun Sri Lankan armeija kukisti viime toukokuussa saarivaltion pohjoisosaa hallinneet tamilikapinalliset. Maan hallitus ehti illalla kiistää oppositioehdokas Sarath Fonsekan ehdokaskelpoisuuden.

Ulkomaat
Äänestysvirkailijat kantavat äänetyslaatikoita Colombossa.
EPA/M.A.PUSHPA KUMARA

Presidentiksi pyrkii kaikkiaan 22 ehdokasta, mutta vaaleista on muodostunut presidentti Mahinda Rajapaksen ja entisen armeijan komentajan Sarath Fonsekan välinen kamppailu.

Entiset liittolaiset johtivat tamilikapinallisten tappioon johtanutta sotilasoperaatiota, mutta nyt miehistä on tullut katkeria vihollisia.

Myös vaalipäivänä kiistely jatkoi. Fonseka kertoi, ettei hän voinut äänestää, koska hänen nimeään ei löytynyt äänestäjärekisteristä. Fonseka sanoo lähettäneensä rekisteröintipaperit ja syyttää hallitusta yrityksistä johtaa äänestäjiä harhaan viime hetkillä. Hallitus ilmoitti tiistai-iltana, että se kiistää Fonsekan ehdokaskelpoisuuden. Ulkoministeri Rohitha Bogallagaman mukaan hallitus haluaa oikeusistuimen päätöksen Fonsekan kelpoisuudesta ehdokkaaksi.

Hallituspuolueen edustajat olivat kehottaneet äänestäjiä olemaan äänestämättä Fonsekaa, koska hänet hylättäisiin jos hänet valittaisiin. Riippumaton vaalikomissio sanoi kuitenkin lausunnossaan, ettei Fonsekan ehdokkuudelle ole laillisia esteitä eikä häntä hylättäisi.

Vaalien turvatoimet olivat tiukat ja järjestystä valvoi yli 68 000 poliisia ja 12 000 sotilasta. Ennen äänestyksen alkua Jaffnassa räjähti ainakin kaksi pommia hallitsevan puolueen edustajan talon lähellä, kertovat vaalitarkkailijat uutistoimisto AFP:lle. Kenenkään ei tiedetä haavoittuneen. Iskun tekijästä ei ole tietoa.

Yleisesti ottaen äänestyksen kerrotaan kuitenkin sujuneen rauhallisesti, sanoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Vaalihuoneistot sulkeutuivat neljältä iltapäivällä paikallista aikaa ja ensimmäisiä tuloksia odotetaan myöhemmin tiistaina.

Lähteet: AFP