Yritykset yhä maataloustuen ykkössaajia

Suurimmat maataloustuen saajat ovat edelleen yrityksiä. Niiden saamat tuet nousevat miljooniin euroihin. Euroopan unionin viime vuoden maataloustuet on julkaistu Maaseutuviraston ylläpitämässä internet-hakupalvelussa.

talous
Juustoja pakataan Valion tehtaalla
YLE

Eniten tukea eli peräti 26 miljoonaa euroa keräsi Säkylässä sokeria valmistava Sucros. Yhtiölle annettiin sokerintuotannon rakennemuutostukea, sillä Sucros lopetti kokonaan Salon tehtaansa.

Seuraavina tulivat viime vuoden listalla Valio ja Suomen Sokeri Oy. Myös Danisco, Suo Oy ja HK Ruokatalo ovat kärjessä.

Myös maa- ja metsätalousministeriö on korkeiden tukia saajien joukossa, sillä varoja kuluu maaseutuohjelmaan, mm. koulutukseen, viestintään ja julkaisuihin.

Yritysten ohella yli puolen miljoonan euron tukiin pääsivät vihtiläinen viljelijä Niko Ahlqvist ja hollolainen Matti Vuorinen. Sammon konsernijohtajan Björn Wahlroosin tilan saamat maataloustuet laskivat viime vuonna 300 000:sta noin 221 000 euroon.

EU-tukien hakupalvelussa voi hakea tietoa henkilön nimen, verotuskunnan, rahaston, maksetun tukisumman tai näiden hakukriteerien yhdistelmän perusteella. Hakupalvelussa esitetyt summat sisältävät sekä EU:n että Suomen kansallisen rahoitusosuuden.

Viraston nettipalveluun on koottu joko osin tai EU:n kokonaan maksamat tuet. Näitä tukia maksettiin viime vuonna 1,54 miljardilla eurolla. Lisäksi jaettiiin 560 miljoonaa euroa kansallista tukea. Kansallisia tukia ei julkisteta Mavin nettisivuilla, mutta ne saa pyydettäessä.

Lähteet: YLE Uutiset