Saabin myynti Spykerille sai sinetin

Ruotsissa Saabin työntekijät ja yhtiön johto ovat helpottuneita General Motorsin päätöksestä myydä Saab hollantilaiselle Spykerille. Saabin valmistusta on tarkoitus jatkaa Ruotsissa, mutta varmuutta asiasta ei ole.

talous
Spyker Carsin tunnus tehtaan seinässä
Reuters TV

Kaupan yksityiskohdat varmistetaan helmikuun puoliväliin mennessä, ja Ruotsin hallitus uskoo, että kaikki yksityiskohdat on käyty läpi runsaassa parissa viikossa.

Hallituksen lisäksi myös sekä GM että Saabin Trollhättanin työtekijät olivat helpottuneita kaupan varmistumisesta.

- Tämä ilmoitus on suuri uutinen Saabin työntekijöille, myyjille ja omistajille eri puolilla maailmaa, samoin kuin hieno uutinen GM:lle, sanoi General Motorsin varatoimitusjohtaja John Smith yhtiön tiedotteessa.

Saabin toimitusjohtaja Jan-Åke Jonsson sanoo, että tässä vaiheessa Saabissa ei tarvita irtisanomisia. Saabin ostaneesta Spykerista arvioidaan, että henkilökuntaa saatetaan jopa tarvita lisää.

Ruotsin hallitus takaa lainan

Vaikka kaupan osapuolet eivät ole kertoneet Spykerin Saab-kaupan ehtoja, ovat ne jo vuotaneet julkisuuteen. Sisäpiiristä tihkuneiden tietojen mukaan Spyker maksaa Saabista General Motorsille noin 400 miljoonaa dollaria, josta 74 miljoonaa käteisenä ja 326 miljoonaa osakkeina.

Sopimukseen kuuluu myös, että Spyker saa Euroopan investointipankilta 566 miljoonan dollarin eli 400 miljoonan euron lainan, jonka takaa Ruotsin hallitus. Ministeri Maud Olofsson vahvisti lainatakuut kaupan tiedotustilaisuudessa. Takuiden ehtona on kuitenkin Saabin tuotannon säilyminen Ruotsissa, sanoi Olofsson. Kauppa vaatii vielä EU:n komission ja Euroopan Investointipankin hyväksynnän.

Saabin tehtaiden, koneiden ja käteisvarojen yhteenlaskettu arvo on noin miljardi euroa. Yhtiöllä on velkoja noin 528 miljoonaa euroa.

Sopimukseen liittyy, että uuden autonvalmistajan nimeksi tulee Saab Spyker Automobiles.

Saabin tulevaisuus vielä avoin

Spyker on aiemmin erikoistunut luksusautoihin, joita se on valmistanut vain muutamia kymmeniä kappaleita vuodessa. Analyytikkojen keskuudessa onkin herättänyt ihmetystä se, kuinka Spyker selviää Saabin lähes 100 000 auton vuosituotannosta.

Spykerin palkkalistoilla on tätä nykyä noin sata henkilöä, Saabilla 3 400. Ruotsissa pohdiskellaan, pysyykö Saabin tuotanto Ruotsissa, vai siirretäänkö sitä mahdollisesti Alankomaihin. Ruotsin hallituksen takauspäätös edellyttää, että tuotanto säilyy Ruotsissa.

Spykerin todelliset omistussuhteet ovat erikoiset. Uutistoimisto AFP:n mukaan yhtiön suurin omistaja 30 prosentin osuudella on venäläinen miljardööri Vladimir Antonov, joka omistaa finanssiyhtiö Conversin. 25 prosentin osuus on Abu Dhabissa toimivalla Mubadala Development -yhtiöllä.

GM suunnitteli viime vuoden lopussa Saabin tuotannon lopettamista osana tuotantonsa tehostamista ja kannattavuutensa palauttamista.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset