Eristyksissä olevat thainaiset halutaan Suomi-tiedon ääreen

Suomeen muuttavien thaimaalaisten naisten asemaa halutaan kohentaa nykyisestä. Sisäministeriössä thainaisten asemaa pohtinut ryhmä haluaa, että kaikille maahanmuuttajaryhmille annetaan omankielistä tiedotusta Suomessa elämisestä, asumisesta, työnteosta sekä perusoikeuksista jo heidän saapuessaan maahan.

Kotimaa

Myös maahanmuuttajanaisen puolisolle halutaan järjestää opastusta ja koulutusta kulttuurista, tavoista ja tottumuksista jo avioliittoa harkittaessa.

Selvityksen mukaan haavoittuvassa asemassa olevat thainaiset joutuvat usein parisuhdeväkivallan uhreiksi ja osa heistä saattaa elää vuosikausia kielitaidottomina ja eristäytyneitä suomalaisesta yhteiskunnasta. Esimerkkejä on löytynyt thaihierontapaikkojen työntekijöistä.

Vaikka raportti koskee Thaimaasta tulleita naisia, samoja ongelmia voi olla myös muihin maahanmuutajaryhmiin kuuluvilla. Samalla tiedetään, että moni maahanmuuttaja elää ongelmitta Suomessa.

Tietoa jo tarjolla, ongelmana maahanmuuttajien löytäminen

Ylitarkastaja Tiina Pesonen sisäasiainministeriön maahanmuutto-osastolta toteaa, että tietoa maahanmuuttajille on jo tarjolla monella kielellä sekä painettuna että internetissä.

Ongelmana on maahanmuuttajien saattaminen tiedon ääreen. Tarvitaan etsivää työtä eli paikallista jalkatyötä vaikeimmassa asemassa olevien löytämiseksi.

Pesosen mukaan olennaista olisi saada järjestöt ja paikalliset viranomaiset yhteistyöhön. Tavoitteena olisivat maahanmuuttajille matalan kynnyksen tapaamispaikat ja neuvontapisteet, joissa ei olisi viranomaisleimaa.

Vaikka raportti koskee Thaimaasta tulleita naisia, samoja ongelmia voi olla myös muihin maahanmuutajaryhmiin kuuluvilla.

Suomessa asuu noin 4 400 Thaimaasta peräisin olevaa. Heistä 3 800 on naisia, joista suurin osa on tullut Suomeen puolisoksi.

Lähteet: YLE Uutiset