Lähes kaikki musiikkiteknologit työllistyvät

Musiikkiteollisuus elää alituisessa muutoksessa, mutta Orimattilasta valmistuville musiikkiteknologeille riittää töitä. Kotiäänittäjät eivät ole syöneet ammattilaisten leipää.

musiikki
Kuvassa Orimattilan musiikkiteknologian koulutusohjelman vastuuopettaja Tuisku Marttinen, opiskelija Eetu Karioja ja studiomestari Matias AhonenYLE / Vihtori Koskinen

Suomessa on vain muutama opinahjo, joissa voi opiskella musiikin tietotekniikkaa ja äänittämistä. Orimattilassa sijaitsevassa Koulutuskeskus Salpauksen musiikkiteknologian koulutusohjelmassa opiskelee 60 tulevaisuuden studiotyöskentelyn ammattilaista.

Musiikkiteknologeiksi valmistuvat työskentelevät äänentoistolaitteiden parissa muun muassa äänitysstudioissa, konserteissa ja elokuvissa.

Musiikkiala elää muutoksessa, mutta musiikkiteknologien tulevaisuudennäkymät ovat valoisat.

- Isossa muutoksessa ollaan koko ajan. Aika näyttää mihin mennään. Tällä hetkellä näyttää meidän koulutusalan suhteen hyvältä. Lähes kaikki löytää koulutusta vastaava työtä, toteaa Orimattilan musiikkiteknologiakoulun studiomestari Matias Ahonen.

- Viimeisten tutkimusten mukaan kaksi kolmasosaa on työllistynyt heti koulusta päästyään koulutusta vastaavaan työhön ja se on ammatillisen peruskoulutuksen jälkeen todella hyvin, lisää koulutusohjelman vastaava opettaja Tuisku Marttinen.

Kotistudioita syntyy kuin sieniä sateella

Musiikin tekeminen kotioloissa on nykyään helppoa ja halpaa. Jokainen tietokoneen omistaja voi pienellä vaivalla tehdä kotikoneestaan äänitysyksikön ja vaikkapa omasta makuuhuoneestaan studion. Musiikin tekeminen kotioloissa ei kuitenkaan syö musiikkiteknologien leipää.

- Perusmusiikin tekemisen välineiden hinnat putoavat kovaa vauhtia. Kotistudiota syntyy kuin sieniä sateella. Tuotanto siis harrastusmielessäkin lisääntyy koko ajan. Voi olla, että se vähentää studioissa työskentelevien ammattilaisten tarvetta. Toisaalta on nähtävissä, että livekeikat lisääntyvät. Leivän hankinta siirtyy tulevaisuudessa siis livekeikkoihin, ynnäilee studiomestari Matias Ahonen.

Lähteet: YLE Lahti / Vihtori Koskinen