Virtanen ei voi muuttaa nimeään Järviseksi

Lain mukaan jokaisella suomalaisella tulee olla sukunimi. Mutta nimekseen ei saa ottaa ihan mitä tahansa eikä sukunimeä voi alvariinsa vaihdella. Omaa sukunimeä ei voi muuttaa yleisesti käytössä olevaan ellei sitä ole aiemmin käytetty omassa suvussa.

Kotimaa
Maistraatin kyltti
Sukunimen vaihtoa haetaan maistraatista.YLE Samu Lehto

Välillä vastaan tulee pitkiä sukunimiyhdistelmiä, jopa kolmiosaisia. Tällaiset nimihirviöt syntyvät pääosin naimisiinmenon yhteydessä. Pitkät sukunimet seuraavat useimmiten naisia, mutta on mahdollista, että mies ottaa naisen sukunimen omansa lisäksi, kertoo Lahden maistraatin päällikkö Erja Gronberg.

- Se on kuitenkin vielä kohtalaisen harvinaista. Pitkien sukunimien suhteen ei ole kirjainrajoituksia, toteaa Gronberg.

Sukunimen voi myös vaihtaa jos nimestä on haittaa, esimerkiksi jos se on hankala kirjoittaa. Uutta nimeä miettiessä törmää kuitenkin useisiin rajoituksiin. Sukunimeksi ei voi saada yleisesti käytössä olevaa nimeä.

- Jos nimi ei ole ollut omassa suvussa käytössä niin sellaista ei voi saada itselleen. Suomalainen ei voi saada myöskään ulkomaalaiselta kalskahtavaa sukunimeä.

Sukunimen vaihtoa haetaan maistraatista. Hakemukset käsitellään nimilautakunnassa, joka antaa lausunnon nimen saannista.

- Päätöksen tekee lopullisesti maistraatti, mutta aika pitkälle nimilautakunnan lausunto sitoo meitä. Kielteisestä ratkaisusta voi tietysti valittaa hallinto-oikeuteen.

Lahden maistraatin päällikkö Erja Gronberg muistuttaa, että sukunimen muutos ei ole ilmaista. Jos nimensä haluaa vaihtaa vaikka isoäidin tyttönimeksi, niin se on täysin mahdollista, Gronberg sanoo.

- Sukuselvityksen kanssa vain maistraattiin hakemusta tekemään ja se maksaa 91 euroa. Jos haluaa uudisnimen, niin siitä täytyy vielä kuuluttaa virallisessa lehdessä olettaen, että nimilautakunta on hyväksynyt uuden nimen. Sillä varmistetaan, ettei kyseistä sukunimeä ole kenelläkään käytössä. Se maksaa 166 euroa.

Lähteet: YLE Lahti