Viron pääsy euroon varmistumassa

EU:n talouskomissaarin Joaquin Almunian mukaan Viron pääsy euroon on tärkeä merkki Latvialle ja Liettualle siitä, että euroalueen ovet ovat auki niille, jotka täyttävät ehdot. Almunia on antanut asiasta haastattelun Latvian radiolle.

Ulkomaat

Brysselissä arvioidaan, että EU:n komissio antaa suosituksensa Viron ottamisesta euroalueen jäseneksi huhtikuussa. Jos tarvittavat poliittiset ratkaisut tehdään heinäkuun loppuun mennessä, Virossa euro otetaan käyttöön vuoden 2011 alussa. Viron taloudessa ratkaisun myönteiset vaikutukset alkavat näkyä jo loppuvuodesta, kun ulkomaiset sijoittavat saavat varmuuden sijoitustensa arvon säilymisestä.

Viro on kyennyt pitämään valtiontalouden alijäämän alle vaaditun kolmen prosentin rajan jo kahden vuoden ajan. Tämä johtuu siitä, että toisin kuin naapurinsa Latvia ja Liettua sekä monet muut EU-maat, Viro keräsi lihavina vuosina varoja vakausrahastoon sen sijaan että olisi käyttänyt rahat julkisen kulutuksen lisäämiseen.

Viime vuonna maan talous romahti, mutta vakausrahaston ansiosta sen velkaantuminen on pysynyt euromaalta vaadituissa rajoissa.

Komissaari Almunian mukaan myös Latvialle on edellytykset lähestyä euroa, jos se vuosien 2011 ja 2012 aikana pitää kiinni päätöksistä, jotka se on tehnyt julkisen taloutensa tasapainottamiseksi. Latvia voisi liittyä euroon vuoden 2014 alussa.

Lähteet: YLE Uutiset, Reuters