Suomalaiset ryijyt kertovat monta tarinaa

Pohjois-Pohjanmaan museossa on avattu näyttely, joka esittelee suomalaisia ryijyjä vuodesta 1778 aina tähän päivään. Näyttelyyn on koottu 41 ryijyä varkautelaisen Tuomas Sopasen yksityiskokoelmasta.

kulttuuri
Ryijy elää -näyttely
Ryijy elää -näyttelystä OulussaYLE / Anna Keränen

Näyttelyyn valitut ryijyt kertovat ryijystä käyttötekstiilinä, sisustusesineenä ja taideteoksena. Käyttötarkoituksesta riippumatta ryijyä on aina pidetty arvotekstiilinä, jonka arvostusta on nostanut valmistukseen käytettävä työmäärä sekä suuri materiaalin määrä.

- Alunperin ryijy ei koristanut kodin seinää, vaan sitä käytettiin peittona lämmitystarkoituksessa, kertoo Pohjois-Pohjanmaan museolehtori Arja Keskitalo.

Ryijy muuttaa muotoaan

Entisaikojen ryijyissä nukka on pidempää ja laskeutuu alaspäin kun 1900-luvun ryijyjen nukka nousee terhakkaasti ylöspäin.

Ryijyjen käytössä tapahtuneet muutokset ja ryijyissä näkyvät muotisuuntaukset ovat esillä myös näyttelyssä. Näyttelyn vanhimmat ryijyt ovat kansanomaisia ryijyjä 1700-luvulta. Uusin ryijy on valmistunut helmikuussa vuonna 2008. Näyttelyn on tuottanut Varkauden museotoimi.

Ryijyn huippuvuodet ovat takana päin, mutta ryijyä arvostetaan edelleen, ja seinävaate jatkaa elämäänsä eri muodoissa.

- Ryijy on muuttunut tekstiiliksi jonka ei tarvitse enää olla suorakaiteen muotoinen. Lisäksi nykyään käsityöihmiset valmistavat ryijyjä myös puuvillasta, valokuidusta tai paperinarusta.

Lähteet: YLE Oulu