1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Stressi, viha ja masennus altistavat metaboliselle oireyhtymälle

Stressaantuneet, vihaiset ja masentuneet naiset saattavat sairastua metaboliseen oireyhtymään muita naisia todennäköisemmin.

terveys

Hyvin stressaaviin elämäntapahtumiin ja masennusoireisiin liittyy vähintään viidenneksen suurempi, mutta mahdollisesti jopa kaksinkertainen sairastumisriski, Diabetes Care -lehdessä julkaistut tulokset osoittavat.

Myös toistuvasti itsensä erittäin vihaisiksi, jännittyneiksi tai stressaantuneiksi kokevat sairastuivat muita todennäköisemmin.

Suomalais- ja yhdysvaltalaistutkijoiden selvitys on ensimmäinen seurantatutkimus, jossa psykososiaalisten seikkojen on osoitettu liittyvän metabolisen oireyhtymän kehittymiseen.

Tutkimukseen osallistui runsaat 400 noin viisikymppistä naista. Naiset olivat terveitä keskimäärin 15-vuotisen seurannan alussa. Metabolinen oireyhtymä määriteltiin kolmella yleisellä kriteeristöllä. Vahvin yhteys todettiin WHO:n määritelmää käytettäessä.

Metabolinen oireyhtymä on monien terveysongelmien yhdistelmä. Vyötärölihavuuden lisäksi siihen voi kuulua veren triglyseridirasvojen suuri pitoisuus, pieni HDL-kolesterolin pitoisuus, korkea verenpaine tai kohonnut veren paastosokeriarvo. Diagnoosiin tarvitaan vyötärölihavuuden lisäksi kaksi vaivaa edellä mainituista. Oireyhtymä lisää muun muassa sydän- ja verisuonisairauksia ja diabetesta.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim

Lue seuraavaksi