Aamun lehdet

Aamun lehdet kirjoittavat postin röyhkeydestä, Keskustan valtataistelusta, kansanedustajien työstä ja taiteen lumosta.

Kotimaa

Postista pitäisi puhua

Päätöksestä luopua laatikkokannosta ikäihmisille pitäisi alkaa keskustelu postilaitoksen yhteiskunnallisesta merkityksestä ja Itellan myynnistä vaatii Aamulehti (siirryt toiseen palveluun) pääkirjoituksessaan. Itellan viimeisimmästä ilmoituksesta paistaa kauas arroganssi, röyhkeys, julkeus, kopeus. Yhtiö päätti yksipuolisella päätöksellä heikentää ikäihmisten palveluita. Aamulehden mielestä meidän tulee edustajiemme kautta ratkaista postin tulevaisuus. Edustajamme kyllä pysyttelevät tunnetusti mieluimmin hiljaa tämänkaltaisista asioista. Heiltä näyttää puuttuvan rohkeus käynnistää keskustelu postitoiminnan järjestämisestä maassamme. Se on outoa aneemisuutta porukassa, joka sentään on luopunut sellaisista yhteiskunnan ilmiöistä kuin radio- ja puhelinaaltojen jakelusta. Niitäkin on joskus pidetty kansallisesti välttämättöminä, omissa käsissä pidettävinä, muistuttaa Aamulehti.

Stop vallanhimolle

Puolue osaa itsekin pilata maineensa, katsoo Savon Sanomat (siirryt toiseen palveluun) keskustan tilaa ruotivassa pääkirjoituksessaan. Julkisuutta tulee keskustalle, mutta muuntuuko kiinnostus myös komeiksi kannatusluvuiksi, kysyy lehti ja toteaa, että viime päivien uutisten perusteella keskustalaiset osaavat myös omilla toimillaan pilata sen myötämielen, jota kiintoisa puheenjohtajavaali puolueelle on tuonut. Yleisesti on nähty, että kun riidat henkilöityvät, niin voimainkoitos muuttuu silloin helposti mutapainiksi,jossa kaikki otteet ovat sallittuja. Sisäisesti keskusta ei ole tänään yhtään sen yhtenäisempi kuin vanhoina hyvinä Kekkosen aikoinakaan. Lahden puoluekokouksesta tulee linjavaali, jossa kilpailevat suuntaukset masinoivat liikkeelle kaikki reservinsä. Jälleen kerran ratkaisut henkilöityvät. Savon Sanomat pohtii, että Väyrysen ja Korhosen yhteisvoitto palauttaisi keskustan todella juurilleen, mutta sopii kysyä, mitkä olisivat vapaamielisten keskustalaisten tunteet noitten vaalien jälkeen? Odotetusti vallantavoittelussa on menty jo niin pahasti henkilökohtaisuuksiin, että maltilliset keskitien kulkijat alkavat pelätä pahinta. Savon Sanomat opastaakin, että järjen ääntä pitäisi kuunnella, vallan tavoittelun huumassa se ei vain tahdo aina onnistua.

Kansanedustajilta kaivataan kannanottoja

Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) eduskuntatoimittaja Jaakko Hautamäki kirjoittaa kansanedustajien lomista. Eduskunnassa ei riitä töitä koko vuodeksi, jos työksi lasketaan hallituksen tekemien esitysten käsittely. On lukuisia valiokuntia, joiden työ on tehty viikossa. Mutta eduskunta onkin keskustelun paikka, poliittisten avausten paikka. Salliiko nykyinen nuorisotyöttömyystilanne kahden kuukauden tauon. Salliko Vanhasen eroilmoituksen jättämä valtava tyhjiö lomailun. Entä viime kesän vaalirahakohu. Eduskunnan pankkivaltuusto olisi voinut keskustella tammikuussa eduskunnassa Suomen tilanteesta sen sijasta, että tutustui Kuuban tilanteeseen. Kuubasta Ben Zyskowicz, Jutta Urpilainen, Timo Kalli ja Pekka Ravi olisivat voineet kysyä Ilkka Kanervalta. Olympiavoittaja ja kansanedustaja Alberto Juantorena kertoi kaverilleen Kanervalle, että heidän systeemissään parlamentti on koolla muutaman päivän. Kanerva tutustui Albertoon koska on sosiaalinen. Ei se työtä ollut, kertoo Jaakko Hautamäki Helsingin Sanomissa.

Picasso voitti pakkasen

Kylmä viima ja kova pakkanenkaan ei estänyt ihmisiä jonottamasta eilen illalla Ateneumin Picasso-näyttelyyn, joka on viimeistä päivää auki tänään. Huvudstadsbladet, (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että taidemuseon edustalla oli jopa 50 metriä pitkä jono, museo oli avoinna puoliin öihin. Sisällä Huvudstadsbladet haastatteli nuorta miestä, joka kertoi etsivänsä inspiraatiota mestarilta. Picasso ei ollut rajoittunut mihinkään tiettyyn tidelajiin, vaan hallitsi kaikkea, perusteli nuori mies Picasson paremmuutta Huvudstadbladetille. Yli 300 tuhatta kävijää on nähnyt Picasso-näyttelyn.

Lähteet: YLE Uutiset