Saksalaissotilaiden matkaan lähteneet avaavat kipeitä muistojaan

Noin tuhat suomalaisnaista lähti vuonna 1944 Lapista perääntyvien saksalaissotilaiden mukana Saksaan. Ohjaaja Virpi Suutari on tehnyt aiheesta dokumentin Auf Wiedersehen Finnland, joka saa ensi-iltansa perjantaina DocPoint-festivaalilla. Suutarin lisäksi kokemuksiaan Aamu-TV:ssä jakoi Kaisu Lehtimäki, joka oli yksi Saksaan lähteneistä naisista.

Aamu-tv
Kaisu Lehtimäki kertoo kokemuksistaan Virpi Suutarin dokumenttielokuvassa.
Kaisu Lehtimäki kertoo kokemuksistaan Virpi Suutarin dokumenttielokuvassa.YLE

Suutari kertoi kiinnostuneensa taustasta koska on lähtöisin Rovaniemeltä ja kuuli pienestä pitäen myyttisiksi muuttuneita tarinoita suomalaisnaisista ja saksalaissotilaista.

Muistot ovat edelleen kipeitä, sillä Suutarille lyötiin useasti luuri korvaan, kun hän yritti löytää ihmisiä elokuvaansa.

Yksi "löytyneistä" oli Kaisu Lehtimäki, joka hänkin ensin epäröi mukaan tulemistaan. Lehtimäki kertoi aikanaan lähteneensä saksalaisten mukaan koska pelkäsi neuvostoliittolaisten tulevan ja valloittavan Lapin ja Suomen. Pohjoisen tyttöä Kaisua ei kiinnostanut Helsinkiin muutto, joten hän päätti ystävättärensä kanssa lähteä kohti Norjaa ja sieltä matka vei Saksaan.

Kun tilanne tarjoutui rauhan tultua, Kaisu kuitenkin palasi Suomeen. Suomessa odottivat syytökset ja herjat, jotka hän kuitenkin kesti tyynesti.