Picasso –näyttelyssä rikotaan Ateneumin kävijäennätys

Ateneumin taidemuseossa tehdään torstaina historiaa näyttelykävijöiden määrässä. Yleisön suursuosion saaneen Picasso –näyttelyn kävijämäärä rikkoo näillä näkymin aikaisemman Edelfelt-näyttelyn 305-tuhannen kävijän ennätyksen.

kulttuuri
Mies menossa Picasso-näyttelyyn.
YLE

1900-luvun nimekkäimpiin maalareihin kuuluvan Pablo Picasson elämä ja teokset ovat kiinnostaneet suomalaisia vauvasta vaariin. Näyttelyn toiseksi viimeisenä päivänäkin museossa oli tungosta. Näyttelyn päiväkävijämäärät ovat vaihdelleet parhaimmillaan 2000 - 4000 välillä.

Ateneum järjestää näyttelyn viimeisinä päivinä, keskiviikkona ja torstaina, yömuseotempauksen. Museo on poikkeuksellisesti auki puoleen yöhön saakka, kertoo Ateneumin taidemuseon johtaja Maija Tanninen-Mattila:

– Ihan selvästi me olemme tavoittaneet uutta yleisöä ihmisiä, jotka eivät ehkä ole käyneet täällä koskaan aikaisemmin. Täällä on paljon miehiä, mikä on ilhaduttavaa. Se on hienoa, että miehet käyvät taidenäyttelyissä, tulevat porukalla. Ja tietenkin meillä on ollut paljon kansainvälisiä vieraita täällä.

Picasso nosti Ateneumin kansainväliseen tietoisuuteen

Ateneumin taidemuseo nousi Picasso –näyttelyn ansiosta kansainväliseen valokeilaan. Keskiviikkona saleissa kuului ainakin espanjaa, viroa ja venäjää. Näyttelyllä on ollut paljon annettavaa myös kotimaiselle yleisölle, muistuttaa Tanninen-Mattila.

– Meillä on ollut tällainen uusi kokeilu. Johdantoja, joihin olemme voineet ottaa suuren joukon ihmisiä auditorioon ja siellä heille on kerrottu Picasson elämästä Sitten he ovat voineet tulla näyttelyyn ja etsiä niitä teoksia täältä näyttelystä. Varmasti tämä on vahvistanut sitä teosten ymmärtämistä ja avautumista suurelle yleisölle.

Edes jatkuva pakkanen ja pieni jonottaminen ei säikäyttänyt näyttelykävijöitä

Toiseksi viimeisen näyttelypäivän yleisö oli runsas ja kirjava. Picassoon tutustuivat niin nuoret kuin vanhat, naiset ja miehet. Paikalla oli myös koululaisryhmiä, mm. Englantilaisen koulun kuvisryhmäläisiä.

– Onhan se kiva nähdä vähän historiaa ja tätä taidetta, et kun Picassohan on suuri jäbä ja sillee, muistaa Englantilaisen koulun oppilas Niko Blomqvist.

Piacassoa ei kaikkien ole välttämättä ihan helppo lähestyä. Näyttely tarjoaa paitsi ison palan taidehistoriaa, myös aimoannoksen uutta näkökulmaa monen kävijän taidekäsitykseen. Helsinkiläisen eläkeläispariskunnan mielestä näyttely oli vähintäänkin jännittävä ja monipuolinen.

– En ole ihan varma tykkäänkö vai enkö tykkää, mutta se on kovin mielenkiintoista katsoa, kaikkea löytyy, sanoo helsinkiläinen Raili Mattson.

– No, kyl niist vähän kun miettii, niin kyl niist tajuu sitten, pohtii niin ikään Englantilaisen koulun oppilas Jaakko Huovio.

– Oli hyvä, että tultiin. Se oli tosiaan elämys ja näin suuri näyttely ja näin lähellä kotikaupungissa, Helsingissä. Sitä ei voi jättää väliin, kiteyttää Raili Mattsonin puoliso Arno Mattson.

Museolle Picasson ansiosta myös vuoden kävijäennätys

Suuren suosion vuoksi kolmen viikon jatkoajan saanut näyttely päättyy torstaina.

Picasson ansiosta Ateneum saavutti viime vuonna myös uuden kokonaiskävijäennätyksensä, kun museon kävijämäärä kohosi 380 000:een.

Keväällä Ateneumissa on tarjolla muun muassa Kaj Bremerin valokuvanäyttely sekä Kaupungin naiset –niminen näyttely, jossa tarkastellaan 1910 –luvun Helsinkiä naisnäkökulmasta.

Lähteet: YLE Helsinki/ Suvi Vesalainen