1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Häräntappoase

Häräntappoase kiinnosti Antiikkia, antiikkia -väkeä Rovaniemellä

Vanhojen esineiden arviointi kiinnostaa lappilaisia. Rovaniemelle oli torstaina tullut runsaasti ihmisiä näyttämään vanhoja esineitään Antiikkia, Antiikkia tv-ohjelman asiantuntijoille.

Ranualaisen Tuomo Vanhalan häräntappoase kiinnosti Antiikkia, antiikkia -asiantuntijoita. Kuva: YLE / Pia Tuukkanen

Rovaniemellä arvioitiin noin 80 ihmisen tuomia tavaroita. Antiikki, Antiikkia tv-ohjelman tuotantoyhtiöstä kerrotaan, että jo kolmessa päivässä arviointiin oli ilmoittautunut niin paljon ihmisiä, että lisää ei voinut ottaa. Moni jäikin tällä kertaa ilman asiantuntijoiden arvioita.

Häräntappoaseella televisioon

Alaruokasen talolle tuotiin esineistöä pienistä posliiniesineistä suuriin taideteoksiin. Yksi erikoisimmista esineistä oli ranualaisen Tuomas Vanhalan tuoma työkalu. Kävelykepiltä näyttävä kapistus paljastui pulttipyssyn esi-isäksi.

- Tätä on käytetty maatalossa ja jopa jossakin laitoksessa, Vanhala kertoo esineestään.

Häräntappoase on puuvarren päässä oleva teräväreunainen tappi, joka kulkee reistä läpi. Puuvarren tappipää on vahvistettu teräksellä.

- Jos ajatellaan, että eläin tapetaan puhkaisemalla otsaluu ja jos pidät kädellä vaikka ison sonnin otsalla piikkiä ja toinen sitä moukarilla tähtäilee lyödä, niin kyllä mieleen tulee, että älä käsille lyö. Tämän työkalun avulla kädet ovat turvassa, Vanhala kuvailee.

Tappava työkalu on ollut käytössä Vanhalan kotitilalla Tervolassa vielä 1900-luvun alkupuolella. Erikoisella maataloustyökalulla ja varsin arvokkaaksi paljastuneella maalauksella Tuomas Vanhala lunasti paikkansa Antiikkia Anttiikkia tv-ohjelmaan. Rovaniemellä kuvatut jaksot tulevat televisiosta 14. ja 21. maaliskuuta.

Esineistöä perintökalleuksista tuntemattomaan perhealbumiin

Lappilaiset toivat arvioitavaksi etekin posliini- ja lasitavaraa sekä koruja. Lappilaisen erityispiirteen toivat taulut, joista moni oli nimenomaan Lapissa vaikuttaneiden taiteilijoiden tekemiä. Toki asiantuntijat näkivät myös maanlaajuisesti tunnettujen maalareiden tekeleitä.

Kemijärveltä Rovaniemelle tuli myös Seija Törmänen, jolla oli mukanaan suvussa kulkenutta esineistöä. Erityisen rakas on pieni, ehkä puristelasista tehty sokerikko, joka on Törmäsen tädin pikkutyttönä 1800-luvun lopulla saama markkinatuliainen.

- Minulle on tärkeintä saada tietää esineiden historia ja niiden tarina. Vanhat tavarat ovat kallisarvoisia rahallisesta arvosta huolimatta, kertoo Seija Törmänen.

- Meillä olisi ollut vaikka kuinka monta vanhaa tavaraa, mutta tänne sai ottaa vain kolme esinettä mukaan, kertoo Törmänen.

Rovaniemeläisellä Pirjo Fiskillä puolestaan oli sylissä paksu sinikantinen kirja.

- Tämä on jonkun suvun valokuva-albumi. Tulimme tänne selvittämään, kenelle se kuuluu ja haluamme palauttaa albumin sen alkuperäiseen sukuun, Fisk kertoo.

Albumi on kulkeutunut Fiskin perheeseen monen mutkan kautta. Kuvat ovat 1800-luvun lopulta ja 1900-luvun alusta.

- Useat kuvat ovat Joensuussa otettuja. Kuvia on myös Venäjältä ja yksi Amerikassa kuvattu. Luulen, että se on ollut jonkun varakkaan perheen albumi, ei siihen aikaan muuten olisi ollut varaa ottaa näin monia, hienoja kuvia.

Häräntappoase ja jokihelmikorut kiinnostavat asiantuntijoita

Antiikkia, Antiikkia -ohjelman asiantuntija Tuija Peltomaa on iloisesti yllättynyt Rovaniemelle tuoduista esineistä. Peltomaan mukaan Lapin tuhoutuminen sodassa näkyy selvästi.

- Olen miettinyt, että jos Lappia ei olisi poltettu, niin varmaan koko muulla Suomella olisi erilainen käsitys Lapista, pohtii Peltomaa.

- Täällä olisi silloin enemmän vanhaa rakennuskantaa ja esineistöä. Silloin ihmiset tajuaisivat kuinka pitkä historia asutuksella, elämisellä, kaupankäynnillä ja arjella Lapissa on. Ei tämä ole mikään erämaa, syrjäseutu.

Peltomaan mukaan myös Norjan vaikutus Lapin elämään näkyy esineistössä. Moni tavara on saanut alkunsa Norjassa. Myös Amerikkalaista alkuperää olevia tavaroita on jonkun verran.

Asiantuntijat ovat saaneet etukäteen luettelon heille arvioitavaksi tuoduista esineistä. Erityisesti Peltomaan silmään pisti listalla jokihelmikorut.

- Sehän olisi erityisen harvinaista ja hienoa, jos sellaisia aitoja, vanhoja Lapin jokihelmiä tulisi, sanoo Peltomaa.

Jokihelmikoruja odotellessa Peltomaan mukaan erikoisin tavara, joka arvioitavaksi on tuotu, on Tuomas Vanhalan häräntappoase.

- Olen itse kasvanut tuossa jonkin matkan päässä Kainuussa, enkä koskaan ole sellaista nähnyt. Se oli mykistävä, nauraa Peltomaa.