Kakolan jätevedenpuhdistamon toiminta on alkanut hyvin

Turun seudun jätevedet puhdistava Kakolanmäen puhdistamo on vihitty käyttöön. Ympäristöministeri Paula Lehtomäen vihkimän laitoksen ensimmäinen toimintavuosi on sujunut menestyksekkäästi.

jäteveden käsittely
Turun seudun jätevedet puhdistetaan Kakolan kallioon louhitussa puhdistamossa.
Yle

Kakolanmäen jätevedenpuhdistamo korvaa viisi vanhaa, jo elinkaarensa loppuun käytettyä puhdistamoa. Se puhdistaa 300 000 asukkaan jätevedet.

- Prosentuaalisesti en osaa sanoa, mutta nyt alitamme kirkkaasti päästövaatimukset, kun aiemmin puhdistustulos oli heikko esimerkiksi Paimion ja Raision puhdistamoilla, toteaa Turun seudun puhdistamon toimitusjohtaja Timo Anttila.

Turun seudun puhdistamon mukaan laitoksen puhdistustulokset ovat huippuluokkaa ja täyttävät kirkkaasti ympäristöluvan vaatimukset. Anttilan mukaan Helsingin Viikinmäen puhdistamo on puhdistusteholtaan Suomen ykkönen, mutta Turku tulee tehokkuudellaan heti perässä.

- Satunnaisesti, eli esimerkiksi kylmällä ilmalla typenpoiston tehokkuus on siinä rajoilla, mutta vuoden keskiarvo on reippaasti yli vaatimustason. Hajuhaittojakaan ei ole ollut, vakuuttaa Anttila.

Tarkempaa tietoa uuden puhdistamon todellisista vaikutuksista saadaan vasta kun sen vaikutuksia merialueisiin saadaan tutkittua. Anttila on niiden suhteen hyvin toiveikas.

Hajuhaitat jääneet vähäisiksi

Suunnittelu- ja rakennusaikaiset pelot hajuhaitoista ovat osoittauneet pitkälti turhiksi.

Toimitusjohtaja Timo Anttilan mukaan mahdollisia hajuhaittoja mallinnettiin jo suunnitteluvaiheessa, ja todellisuudessa niitä on esiintynyt vielä mallinnoksiakin vähemmän.

Myös alueen asukkaat, joista monet aikoinaan voimakkaasti vastustivat laitoksen louhimista Kakolanmäkeen, ovat havainneet, ettei nenää tarvitse nyrpistää.

- En ainakaan minä ole huomannut mitään! Mutta ei se yllättänyt, itse kyllä uskoin siihen, että kun tulee piippu joka vie ne taivaan tuuliin, niin ne menee sinne. Avoaltaissa hajuja ei voitu hallita, mutta nyt voidaan, suitsuttaa aktiivinen portsalaisasukas Raili Pajula.

Myös Kari Malinen komppaa Pajulaa; hänenkään mukaansa ennakkoon olleet uhkakuvat eivät ole toteutuneet.

- Päinvastoin! Mentiin niin paljon parempaan suuntaan, ettei ole tosikaan! Se vanha avoilaitos vasta haisikin, täräyttää Malinen.

Rakennusaika räjäytyksineen toki oli hyvin rankkaa asukkaille, mutta Raili Pajulan mukaan asukkaiden ja puhdistamoyhtiön yhteistyö sujui hyvin ja asukkaiden huolia kuunneltiin tosissaan.

- Pelättiin, että tietokoneet hajoavat ja tapetit repeää ja talot luhistuu, mutta uskoisin että kaikki ovat tyytyväisempiä kuin olisivat uskoneet. Kun räjäytykset olivat ohi, voitiin huokaista helpotuksesta, kertaa Pajula.

Yli kymmenen vuoden urakka

Puhdistusprosessissa jätevesi puhdistetaan mekaanisesti, kemiallisesti ja biologisesti siten, että vesi voidaan laskea mereen aiheuttamatta esteitä rantavesien käytölle.

Vesistöjen kannalta haitalliset jätevesien lika-aineet poistetaan puhdistusprosessista lietteenä ja käsitellään Topinojan biokaasulaitoksella. Syntyvä biokaasu hyödynnetään sähköksi ja kaukolämmöksi.

Puhdistamotilan louhiminen, rakentaminen ja varustaminen Kaarinan ja Raision siirtoviemäreineen oli suururakka, joka maksoi 128 miljoonaa euroa.

Turun kaupunginvaltuusto päätti puhdistamon rakentamisesta 1999, ja viisi vuotta kestäneen luparuljanssin jälkeen päästiin itse rakennusvaiheeseen. Laitos saatiin käyttöön ympäristöluvan vaatimassa aikataulussa vuoden 2008 loppuun mennessä.

Lähteet: YLE Turku