Intiaani on elokuvissa vaarallinen vihollinen ja lappalainen kulissi

Intiaanit ja saamelaiset on esitetty länsimaisissa elokuvissa aivan päinvastaisina hahmoina, sanoo alkuperäiskansojen Skábmagovat-elokuvafestivaalin taiteellinen johtaja Jorma Lehtola.

kulttuuri
Kuoleman kuiskauksia -elokuva
Kuoleman kuiskauksia -elokuva Skábmagovat 2010 -elokuvafestivaaleilla.Skábmagovat

Lehtolan mukaan intiaanit olivat vähän hurjempia kuin saamelaiset ja pistivät vastaan, minkä seurauksena heistä syntyi toimintaelokuvaa.

- Saamelaisistahan ei saa tekemälläkään sellaista, koska heillä on vain se Kautokeinon kapina, Lehtola sanoo.

Norjalaisen Nils Gaupin elokuva kapinasta valmistui vuonna 2008.

Yleensä ottaen saamelaisen rooli elokuvissa on intiaania passiivisempi ja vähättelevä.

- He ovat rekvisiittaa, koristelua ja avustajia, jotka keräävät ne 3 000 poroa kokoon tarvittaessa ja työtä ei mainita missään, Lehtola sanoo.

Amerikan lännenelokuvissa intiaani on hyvin keskeinen hahmo, länttä vallattaessa intiaani on kaikkein vaarallisin vihollinen.

- Se on melkein ihminen mutta tietysti enemmän peto mutta koska sillä on aivot, niin se tekee siitä erityisen vaarallisen, Lehtola pohtii.

Alkuperäiskansojen keskuudessa elokuvalla on monta tehtävää. Se voi elvyttää katoavaa kieltä tai kulttuuria, tuoda esiin yhteiskunnan epäkohtia - tai paljastaa valtaväestön vääriä ennakkokäsityksiä alkuperäiskansoista.

Alkuperäiskansojen Skábmagovat-elokuvafestivaaleilla keskitytään tänä vuonna Kanadaan ja Boliviaan, mistä festivaalin päävieraat tulevat.

Festivaaleilla esitetään muun muassa cree-intiaani Neil Diamondin dokumentti siitä, miten intiaanit esitetään lännenelokuvissa. Skábmagovat jatkuvat ensi maanantaihin saakka.

Lähteet: YLE Lappi / Maiju Saijets