1. yle.fi
  2. Uutiset

Ranskis ei ole perunaruoka

Pro Peruna -yhdistys on huolissaan perunan maineesta. Yhdistyksen hallituksen jäsenen ja Suomen Keittiömestareiden puheenjohtajan, Ulla Liukkosen mielestä ranskista ei pitäisi sekoittaa oikeisiin perunaruokiin.

terveys
Pestyjä perunoita
Yle

Pro Peruna -yhdistyksen tarkoituksena on lisätä suomalaisten tietämystä perunan ja perunatuotteiden ravitsemuksellisesta merkityksestä ja käyttötavoista sekä edistää perunan käyttöä.

- Ranskikset ovat tehneet paljon hallaa perunan maineelle, eihän tällainen rasvassa tiristetty teollinen pikaruoka ole ollenkaan sama asia, kuin oikea peruna. Vaihtoehtona voisi tarjota vaikka kuorineen keitetyistä perunoista tehtyjä lohkoperunoita, joissa on vitamiinit ja maku tallella, muistuttaa Liukkonen

- Peruna tarvitsee puolustajia, sillä moni syö esimerkiksi pastaa perunan sijaan, se kun on niin helppoa valmistaa, mutta kun mietitään ravintoarvoja, niin eroa on kuin yöllä ja päivällä, hän jatkaa.

Perunan terveellisyydestä on monesti annettu ristiriitaisia tietoja, sen on väitetty lihottavan, mutta Liukkonen on eri mieltä.

- Todellisuudessa silloin puhutaan siitä kaikesta muusta, jota nautitaan perunan kanssa. Peruna on erinomainen ja ravinnerikas raaka-aine.

Peruna muuntautuu vaikka tortillaksi

Pro peruna -yhdistys muistuttaa myös siitä, että perunasta voi tehdä monenlaisia ruokia, eikä tähteitäkään kannata heittää pois.

- Jos vaikka perunamuussia jää tähteeksi, niin siitä on helppo valmistaa herkullista rieskaa. Sekaan lisätään ohra- ja vehnäjauhoja ja tämä taikina taputellaan sitten letuiksi tai levyksi ja paistetaan uunipellillä. Näitä rieskoja voi halutessaan vielä täyttää, eli se on vähän niin kuin suomalainen tortilla, valistaa Liukkonen.

Suomalaiset tuntevat nykyään aika hyvin erilaiset perunalajikkeet ja niiden käyttömahdollisuudet, sillä ne on selvästi merkitty kaupoissa, mikä auttaa kuluttajaa löytämään eri käyttötarkoituksiin sopivan lajikkeen.

- Vielä kun mietitään missä ajassa eletään, niin on hyvä muistaa, että peruna on myös hyvin edullinen raaka-aine, toteaa Liukkonen.

Lähteet: YLE Lahti / Mikko Tuomikoski

Lue seuraavaksi