Saamelaisdokumentit eivät mene kaupaksi

Saamenkielisen dokumentin tekijän on vaikea saada tuotantoaan myydyksi eteenpäin. Utsjokilaisen dokumentin tekijän Suvi Westin mukaan tällä hetkellä on vain muutama saamelainen, joka elättää itsensä pelkästään elokuvien ja dokumenttien teolla.

kulttuuri
Skábmagovat festivaalin taiteellinen johtaja Jorma Lehtoja ja festivaaalien johtaja, dokumentin tekijä Suvi West.

West sanoo, että usein saamelaisaiheinen tai saamenkielinen dokumentti tyrmätään siksi, että Lappi-aiheisia tuotantoja on paljon tyrkyllä.

- Kilpailu on kovaa ja minulle on sanottu nimenomaan AVEK:ista eli Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskuksesta, että Lappi-aiheisia dokumenttiehdotuksia tulee jatkuvasti ja niistä on ylitarjontaa.

Westin mukaan saamenkieliset tekijät kilpailevat rahoituksesta kaikkien Lappi-aiheisten tuotantojen kanssa.

- Meidät niputetaan muiden joukkoon ja todetaan, että siellä Lapissahan on jo yksi kuvaamassa Tenoa tai poromiehiä. Miksi helsinkiläisille ei todeta, että Helsingistähän on jo tänä vuonna tehty yksi dokumentti tai suomalaisesta kulttuurista on tehty yksi dokumentti joten eipä tehdä niitä enää lisää.

Tuotantoa esitetty myös Hollyvoodissa

Suwi West on utsjokilainen dokumentin tekijä ja Skábmagovat alkuperäiskansojen elokuvafestivaalin johtaja. Westin viimeisin teos Utsjoen diakonissa näytettiin TV 2:ssa tammikuussa. Dokumentti esitetään myös Skábmagovat festivaaleilla Inarissa sunnuntaina.

West on työskennellyt aiemmin sekä Suomen että Norjan saamen radioissa toimittajana. Westin dokumenttituotantoa ovat muun muassa Vaikein niistä on rakkaus ja Missä olet isoisä?

Molemmat dokumentit on poimittu Skábmagovat-festivaaleilta kansainvälisille festivaaleille esitettäväksi.

- Vaikein niistä on rakkaus -dokumentti päätyi ensin Tampereen elokuvafestivaaleille ja monen mutkan jälkeen se esitettiin myös Hollyvoodissa. Silloin sitä ajatteli, että vau...minun elokuva on näytetty siellä.

Kansainvälisillä festivaaleilta West kertoo saaneensa varmuutta dokumentin tekijänä ja vähän myös nimeä.

- Se on helpottanut tilannetta ja auttanut uusien produktioiden rahoittamista, West kertoo.

Skábmagovat -festivaalien jälkeen West aikoo heittäytyä vapaaksi taiteilijaksi.

- Otan festivaalien jälkeen suuren riskin ja alan tekemään pelkästään käsikirjoituksia ja myymään juttuja. Sen näkee myöhemmin pystyykö sillä elättämään itsensä. Nyt tuntuu siltä, että on aika ottaa riski ja kokeilla siipiään, West hymyilee.

Lähteet: YLE Lappi / Maiju Saijets