Liikenteessä: Yli 70-vuotias voi pian ajaa rekkaa

Helmikuun alusta lähtien raskaan liikeenteen kuljettajien yläikäraja poistuu. Rekan ratista voi vastedes löytyä yli seitsemänkymppinen kuljettaja. Muutos johtuu EU:n ajokorttidirektiivistä.

Kotimaa
YLE / Heikki Haapalainen

Raskaan liikenteen kuljettajia koskeva lakimuutos astuu voimaan helmikuun alussa. Tähän asti Suomessa on ollut voimassa laki, jossa raskaiden ajokorttiluokkien ajo-oikeus päättyy 70 ikävuoteen.

- Taustalla on EU:n yhteisölainsäädäntö ja vuonna 2013 voimaan astuva ajokorttidirektiivi. Se tulee estämään sen, että jäsenvaltiot voisivat asettaa ehdottomia yläikärajoja. Kuljettajan edellytykset ajamiseen arvioidaan jatkossa esimerkiksi terveysvaatimusten täyttymisen kautta, sanoo hallitusneuvos Eija Maunu liikenneministeriöstä.

Julkisessa keskustelussa on jo pitkään vellonut se, onko 70-vuotias kuljettaja enää siinä kunnossa, että hänen on turvallista lähteä raskaaseen liikenteeseen. Kuljettajista löytyy niin hyväkuntoisia seitsemänkymppisiä kuin huonokuntoisia alle seitsemänkymppisiä.

- Paljon on myös sellaisia mielipiteitä, että yleisen eläkeiän pitäisi päteä myös ajoneuvon kuljettamisessa. Kun ammattikuljettajien terveystilannetta on selvitetty, ikävuoden 45:stä 50:een tuntuvat olevan erityisen ongelmallisia, Eija Maunu huomauttaa.

Laajennetut lääkärintarkastukset käyttöön

Uudistuksen myötä kuljettajien terveydentilan tarkastus laajenee. Kun ajolupaa hakee yli 70-vuotias, joka haluaa ajaa tyhjää yhdistelmää tai linja-autoa, riittää yleislääkärin lausunto. Niillä, jotka haluavat ajaa kuormitettuja ajoneuvoja, pitää olla geriatriaan perehtyneen lääkärin todistus.

- Eduskuntakäsittelyn yhteydessä erityisesti kiinnitettiin huomiota terveydentilan seurantaan. Liikennevaliokunta piti riittämättömänä nykyistä terveydentarkastusjärjestelmää selvittämään tämänikäisten ajoterveyttä. Meillä on tavoitteena, että ajokorttiuudistuksen yhteydessä kehitetään ajoterveystarkastuksia ja otetaan käyttöön ikääntyneimpien ikäluokkien kohdalla laajennetut lääkärintarkastukset, Eija Maunu toteaa.

Taksinkuljettajien yläikäraja säilyy

Yli 70-vuotiaille raskaan liikenteen ajo-oikeus on voimassa kaksi vuotta kerrallaan, eli poikkeasti kevyempiin ajokorttiluokkiin verrattuna. Jos kortin on menettänyt 1.2.2009 jälkeen yläikärajan takia, voi sen saada takaisin ilman uutta kuljettajantutkintoa.

- Siirtymäsäännöksen ansiosta tämä on mahdollista. Ne, jotka ovat menettäneet kortin mahdollisesti aiemmin, täytyy suorittaa kuljettajantutkinto uudestaan. Taksinkuljettajilla 70-vuoden yläikäraja on jatkossakin käytössä, sillä heidän ajotehtävänsä poikkeavat jossain määrin muista kuljettajista. Yhteiskunnan järjestämät kuljetukset, esimerkiksi koulukyydit ja vanhus- ja vammaiskuljetukset asettavat enemmän vaatimuksia, Eija Maunu sanoo.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Pekka Ilmoniemi, Saija Käkönen