Osa keräysrahoista päätyy operaattoreille

Joka kymmenes tai jopa joka viides puhelinlahjoituksena annettu euro saattaa päätyä teleoperaattoreiden taskuihin, kertoo torstain Turun Sanomat. Teleoperaattorit eivät pidä tätä voiton tavoitteluna.

Kotimaa
Teleoperaattori Elisan pääkonttori Pasilassa.
Yle

Teleoperaattorit ovat hinnoitelleet 0600-alkuiset puhelut hyväntekeväisyyttä varten alhaisemmiksi kuin tavalliset puhelut, mutta silti lahjoitetuista rahoista jopa viidennes voi mennä operaattorille.

Turun Sanomien mukaan esimerkiksi Kirkon Ulkomaanapu maksaa Telia-Soneralle lähes 20 prosenttia puhelimella lahjoitetuista hyväntekeväisyysvaroista. Kirkon Ulkomaanavun mukaan tämä koskee kuitenkin vain Yhteisvastuukeräyksen lahjoituspuheluita. Ulkomaanavun omissa lahjoituspuheluissa kulujen osuus on 15 prosenttia.

Myös SPR ja Unicef ovat solmineet operaattoreiden kanssa sopimuksen, joissa keräysvaroista 10 - 15 prosenttia menee operaattorille niin sanottuna omakustannuskorvauksena.

Kirkon Ulkomaanavun mukaan viime sunnuntaina järjestetyn televisioidun Haiti-konsertin lahjoituspuheluiden kuluihin meni kymmenen prosenttia puhelun hinnasta. Tästä oli sovittu erikseen operaattorin kanssa.

Turun Sanomien haastattelema Telia-Soneran viestintäjohtaja Ahti Martikainen sanoo, ettei yhtiö tavoittele toiminnallaan voittoa, vaan pyrkii kattamaan vain omat kustannuksensa.

Lähteet: YLE Uutiset