Riskipotilaiden kolesterolihoitoa pitäisi tehostaa

Sepelvaltiomotautia ja diabetesta sairastavat sekä sydäninfarktin jo saaneet kuuluvat siihen potilasryhmään, jonka kolesterolihoitoon pitäisi käyttää eniten rahaa. Näin todetaan uudessa suomalaisten asiantuntijoiden tekemässä terveystaloustutkimuksessa.

terveys
Nainen ostoksilla vihannestiskillä
YLE

Jo puoli miljoonaa suomalaista käyttää kolesterolilääkkeitä - määrä on väestöön suhteutettuna huomattava. Vaikka kolesteroliarvot ovat laskeneet 70-luvun lukemista lähelle tavoitearvoa eli 5:ttä, olisi suomalaisten elintavoissa yhä parannettavaa.

Ylipaino, tupakointi sekä rasvainen ruoka lisäävät korkean kolesterolin ja sitä kautta aikuisiän diabeteksen riskiä. Diabetesta ja sepelvaltimotautia sairastavilla on myös suurin riski saada sydänkohtaus tai aivojen verenkiertohäiriö.

Peruslääkitys on halpaa

Tärkein ase kolesterolitason laskuun ovat terveelliset elämäntavat. Vähärasvainen, runsaasti kasviksia sisältävä ruokavalio, kohtuullinen alkoholinkäyttö, tupakoimattomuus sekä liikunta auttavat pitämään arvot ja verisuonet kunnossa. Kolesteroliin vaikuttaa ruuan lisäksi perimä - siksi jotkut voivat tarvita kolesterolilääkitystä hyvistä elintavoista huolimatta.

Viitehintajärjestelmä ja sen tuoma kilpailu ovat laskeneet kolesterolilääkkeiden hintoja. Nykyisellään peruslääkitys on halpaa, noin 20 euroa vuodessa henkeä kohti, mutta riskipotilaalla hinta nousee jopa 600 euroon vuodessa.

Hoidon tehostaminen pienentää valtimoriskiä

Suomalaistutkimuksen perusteella riskiryhmiin kuuluvien potilaiden kolesterolihoitoa pitäisi tehostaa. Näin päästään parhaaseen kustannustehokkuuteen eli hoitoon käytettävällä rahalla saadaan ihmisille mahdollisimman monta elinvuotta lisää.

Vaihtoehtoina ovat edullisen statiinihoidon annostuksen lisääminen, lääkkeen vaihtaminen tehokkaampaan tai yhdistelmähoitoon siirtyminen. Viimeksi mainitulla voidaan alentaa kolesterolipitoisuutta jopa 23 prosenttia, mikä puolestaan pienentää valtimotautien kokonaisriskiä.

Lähteet: YLE Uutiset / Piia Pasanen