USA suunnittelee yrityksille rangaistuksia Iranin-kaupasta

Yhdysvaltain senaatti näytti myöhään torstaina vihreää valoa uusille Iranin vastaisille pakotteille. Esitys sallisi Yhdysvaltain evätä Iranin energiasektorilla kauppaa tekeviltä yrityksiltä pääsyn liittovaltion omille markkinoille. Bensiinintoimittajien joukossa on monta eurooppalaista yritystä.

Kuva: Hugo Philpot / EPA

Senaatin hyväksymän esityksen mukaan Yhdysvallat voisi sulkea markkinansa sellaisilta yrityksiltä, jotka esimerkiksi vievät Iraniin bensiiniä tai edistävät maan öljynjalostusteollisuutta. Kauppakieltoa rikkovat yritykset myös jäisivät ilman yhdysvaltalaisten talousinstituutioiden lainoja sekä muuta tukea.

Iran saa nykyisin merkittävän osan bensiinistään eurooppalaisilta yrityksiltä. Suurten toimittajien joukossa ovat esimerkiksi sveitsiläiset Vitol ja Glencore, sveitsiläis-tanskalainen Trafigura, ranskalainen Total, brittiläinen Petroleum sekä intialainen Reliance.

Lakiesityksen hionta on alkamassa

Senaatin hyväksymä esitys on seuraavaksi sovitettava yhteen edustajainhuoneen näkemysten kanssa. Sekä senaatin että edustajainhuoneen on hyväksyttävä syntyvä kompromissi ennen kuin lakiesitys voi edetä presidentti Barack Obaman työpöydälle.

Iran on riippuvainen bensiinintuonnista, joka nykyisellään tyydyttää 40 prosenttia tarpeesta. Maalla on huomattavat öljyvarat, mutta jalostusteollisuus on heikoissa kantimissa. Esitys myös sulkisi Yhdysvaltain markkinat iranilaisilta matoilta, kaviaarilta ja pistaasipähkinöiltä, jotka vapautettiin pakotteista Bill Clintonin presidenttikaudella.

Yhdysvaltain tavoitteena on saada Iran jäädyttämään kiistelty ydinohjelmansa. Pakotteita on perusteltu myös maan huonolla ihmisoikeustilanteella.