1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sämpylät

Leivontakipinä syttyy sämpyläsäpinöissä - katso video!

Uunituoreen leivän tuoksu ja maku hurmaavat niin kielen kuin mielenkin. Tämän saivat tuta Leivonmäellä Kurkiauran 1-2 luokkalaiset, kun he opettelivat leivänteon aakkosia Keski-Suomen ensimmäisissä sämpyläsäpinöissä.

Kurkiauran koululaiset saivat tuta taikinan taian. Kuva: YLE Keski-Suomi / Petteri Juuti

Maa- ja kotitalousnaiset ovat ideoineet 5-7-vuotiaille suunnatut sämpyläsäpinät, joita toteutetaan päiväkodeissa, kouluissa ja iltapäiväkerhoissa. Lapset saavat tutustua lähiruokaan sananmukaisesti näppituntumalla, sillä taikina valmistetaan ja vaivataan alusta loppuun itse.

Samalla verestetään yhdessä tekemisen perinteitä ja kannustetaan lapsia tartuttamaan leivontakipinä myös kotiväkeen. Siksi lapset saavat kotiin viemisiksi pari sämpylää ja sämpyläohjeita, joiden myötä iloisen leipomisharrastuksen toivotaan jatkuvan myös kotona.

Keski-Suomen ensimmäisissä sämpyläsäpinöissä leivänteon saloihin perehtyivät Leivonmäen Kurkiauran 1-2 luokkalaiset. Heiltä sämpylöiden pyöritys luonnistui torstaina kuin vanhoilta tekijöiltä. Helmikuussa sämpyläsäpinät järjestetään Hietaman koululla Äänekoskella ja Lanneveden koululla Saarijärvellä.