1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Noitavainoista kehkeytyy jännitysnäytelmä

Jyväskylän kaupunginteatterissa saa huomenna ensi iltansa harvoin esitetty Arthur Millerin näytelmä Tulikoe. Produktiossa on mukana koko kaupunginteatterin taiteellinen henkilökunta.

Kuva: YLE Keski-Suomi

Jyväskylän kaupunginteatteri tuo kevään ensimmäisessä ensi-illassaan näyttämölle Suomessa harvoin esitetyn Arthur Millerin Tulikoe-näytelmän. Näytelmä kertoo joukkohysteriasta, jossa ihmiset alkavat tehdä äärimmäisiä tekoja, joita kukaan ei tekisi yksin.

Arthur Millerin Tulikoe ei ole mikään naurupommi. Se kertoo tositapahtumiin pohjautuvan tarinan noitavainoista ja sijoittuu 1600-luvun lopun Yhdysvaltoihin.

- Kyse on hyvin dramaattisista tapahtumista ja voimakkaista tunteista. Joillakin ihmisillä on tässä jutussa elämä pelissä, sanoo näyttelijä Kari Kihlström.

Tulikoe on Millerin esitetyin näytelmä maailmalla, mutta Suomessa se ei ole saanut suosiota.

- Se on hirveän hienosti rakennettu draama. Joku näyttelijöistä sanoi, että se on kuin jännitysnäytelmä. Pikkuhiljaa saadaan tietoa siitä, mitä on tapahtunut. Se on järjettömän hyvin kirjoitettu, eikä sitä suotta sanota yhdeksi maailman parhaimmaksi näytelmäksi juuri siinä, miten se tiukentaa otettaan, kertoo vieraileva ohjaaja Johanna Freundlich.

Tulikoe-näytelmässä näyttämöllä on koko Jyväskylän kaupunginteatterin taiteellinen henkilökunta. Ratkaisulla on vaikutuksensa kevään ohjelmistoon.

- Pienellä näyttämöllä ei voi tehdä rinnakkaistuotantoa samanaikaisesti. Toisaalta se antaa mahdollisuuden vierailunäytöksille Tulikokeen aikana, kaupunginteatterin väistyvä johtaja Reino Bragge huomauttaa.

Tulikokeen puvustaa skenografi Kimmo Viskari, jonka edellinen työ Jyväskylässä oli Keski-Suomen alueoopperan La Traviata vuonna 2008. Jyväskylän versiossa John Proctorin roolissa nähdään Kari Kihlström ja hänen vaimonaan Elizabethina Hanna Liinoja. Kolmiodraamaan tuo oman säväyksensä vierailevan näyttelijän Hanna Vahtikarin esittämä Abigail.